Stroytransgaz părăseşte proiectul South Stream din Bulgaria. Un subsidiar Gazprom îi va prelua rolul

Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad
Conducte aparţinând proiectului South Stream, Sajkas, 80 km nord de Belgrad (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Compania rusă Stroytransgaz, căreia i se încredinţase construcţia gazoductului South Stream în Bulgaria, se retrage din proiectul internaţional, lăsând locul unui subsidiar al Gazprom, relatează Novinite.

Anunţul a fost făcut de acţionarul majoritar al companiei ruse, Ghenadi Timcenko.

Rolul Stroytransgaz în construcţia tronsonului din Bulgaria al South Stream va fi preluat de un subsidiar al Gazprom, Centrgaz.

„Am părăsit proiectul pentru a nu-l expune la riscul unui colaps”, a declarat Timcenko.

Asociat al preşedintelui rus, Timcenko l-a acuzat pe senatorul american John McCain, că a „îndemnat autorităţile locale [bulgare]” să renunţe la serviciile companiei ruse.

Bulgaria a îngheţat construcţia proiectului South Stream pe 8 iunie. Premierul demisionar Plamen Oresharski a anunţat blocarea proiectului la numai câteva minute după întâlnirea cu trei senatori americani. Acţiunile premierului au dat prilej acuzelor care susţin că Washingtonul a forţat Sofia să înceteze cooperarea cu Rusia în cadrul proiectului.

Omul de afaceri rus, a cărui parte de acţiuni deţinute la Stroytransgaz ajunge la 63% şi care se află pe lista sancţiunilor impuse de Statele Unite în urma crizei din Ucraina, a reamintit că directorii Centrgaz au aprobat deschiderea unei filiale bulgare imediat după ce compania a câştigat licitaţia pentru construcţia gazoductului South Stream în Serbia.

În presă au apărut relatări privind intenţia Centrgaz de a deschide un birou în Bulgaria, însă compania a întrerupt brusc dezvăluirea planurilor sale şi nu a publicat decizia Comitetului de Directori pe website-ul său.

În acesta primăvară, Stroytransgaz a provocat o serie de controverse în Bulgaria după ce, în luna martie, a publicat mai multe rapoarte ce dezvăluiau că va câştiga licitaţia din luna mai, aşa cum s-a şi întâmplat, pe baza procedurilor publice corupte.