Ucraina a lansat o „operaţiune pe scară largă”

Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014.
Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. 25 aprilie 2014. (youtube.)

Forţele armate ucrainene au lansat, vineri, o „operaţiune pe scară largă” de eliberare a oraşului Slaviansk, cel mai aprins obiectiv al conflictului împotriva forţelor afiliate Rusiei, a notat Reuters.

Cel puţin un elicopter militar a deschis focul asupra forţelor pro-Rusia din Slaviansk, conform jurnaliştilor Reuters de la faţa locului.

Forţele pro-Rusia au anunţat că au tras în două elicoptere distrugându-le. Unul din piloţi a fost ucis iar un altul luat prizonier.

Grupurile armate care forţează unirea teritoriilor cu Rusia au capturat cel puţin 16 clădiri guvernamentale din regiunea Doneţk.

Guvernul de la Kiev a refuzat să comenteze pe tema operaţiunilor de eliberare „până când nu se termină totul”, conform unui oficial al ministerului de Interne.

Peste 100.000 de ruşi s-au adunat, joi, în Piaţa Roşie din Moscova cu ocazia zilei de 1 mai – prima acţiune de acest gen de la căderea Uniunii Sovietice.

Atacurile forţelor pro-Rusia continuă şi în provincia Lugansk. Miercuri, paramilitarii au capturat mai multe clădiri guvernamentale din oraşele Horlivka şi Alchevsk.

Fondul Monetar Internaţional pune presiuni pe Ucraina pentru recuperarea teritoriilor pierdute. În caz contrar, pachetul financiar de 17 miliarde de dolari va trebui recalculat.

Conflictul din Ucraina s-a dezvoltat într-una din cele mai mari confruntări dintre Rusia şi Occident de la sfârşitul Războiului Rece.

Din cauza crizei, preşedintele Olexander Turcinov a aprobat un decret prin care serviciul militar va deveni obligatoriu pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani.

Guvernul de la Kiev şi Occidentul au acuzat Moscova de orchestrarea conflictelor din Ucraina.