Japonia va efectua exerciţii militare de apărare insulară

Ministrul japonez al Apărării, Itsunorii Onodora în urma unui exerciţiu militar, 12 ianuarie 2014.
Ministrul japonez al Apărării, Itsunorii Onodora în urma unui exerciţiu militar, 12 ianuarie 2014. (YOSHIKAZU TSUNO / AFP / Getty Images)

Japonia va efectua luna aceasta exerciţii militare privind modul de apărare a unei insule, a anunţat, joi, ministerul Apărării, accentuând îngrijorările cu privire la insulele japoneze din Marea de Est a Chinei râvnite de Beijing, a notat Reuters.

Insulele japoneze Senkaku au fost pretinse de Beijing în repetate rânduri, China încercând o acaparare unilaterală a teritoriului japonez în luna decembrie.

Miercuri, China a anunţat că va efectua, în luna mai, exerciţii navale împreună cu Rusia în apele din Marea de Est a Chinei.

Exerciţiile de apărare insulară se vor desfăşura între 10 şi 27 mai pe o insulă nelocuită din arhipelagul Ryuku, situată la 600 de kilometri de insulele Senkaku.

O parte a exerciţiilor vor avea loc în prefectura Nagasaki din sud-vestul Japoniei, şi în largul coastei de est a insulei Okinawa. În Okinawa este găzduită o importantă bază militară americană, iar Japonia are de asemenea trupe cantonate aici.

Va fi pentru prima oară când forţele armate japoneze, cunoscute ca Forţele de Autoapărare, vor folosi o insulă reală pentru antrenamentele de apărare insulară, implicându-şi diviziile terestre, aeriene şi maritime.

Aproximativ 1.300 de trupe, printre care avioane de vânătoare şi distrugătoare, vor exersa aterizarea pe insulă şi recucerirea acesteia.

Tokyo afirmă că exerciţiile nu sunt un răspuns la tensiunile cu Beijingul.

„Întărirea apărării insulare este ceva ce s-a menţionat în foaia de apărare din ultimii ani. Acesta nu este un exerciţiu care să răspundă la situaţia curentă privind securitatea Japoniei”, potrivit ministerului Apărării.

Preşedintele american Barack Obama a declarat, în timpul vizitei la Tokyo, că insulele Senkaku sunt incluse în tratatul de securitate mutuală dintre Statele Unite şi Japonia, stârnind critici aspre din partea Beijingului.

Luna trecută, Japonia a anunţat că va construi o bază radar în zonă, în insulele Yonaguni, la 150 de kilometri de insulele Senkaku. Baza radar va adăposti 150 de soldaţi niponi, reprezentând prima expansiune militară în vestul arhipelagului din ultimii 40 de ani,.