FMI aprobă un plan de ajutorare a Ucrainei de 17 miliarde de dolari

Directorul FMI Christine Lagarde la conferinţa de presă de după întâlnirea grupului Euro, 25 martie 2013 Bruxelles
Directorul FMI Christine Lagarde la conferinţa de presă de după întâlnirea grupului Euro, 25 martie 2013 Bruxelles (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Consiliul de Administraţie al Fondului Monetar Internaţional a aprobat miercuri un plan de ajutorare a Ucrainei, pe o perioadă de doi ani, a cărui valoare se ridică la 17 miliarde de dolari, potrivit AFP.

FMI a avizat deblocarea "cât mai curând" a unui prim împrumut de 3,2 miliarde de dolari pentru Ucraina, stat aflat în dificultate economică, care se confruntă cu un asalt al forţelor pro-Kremlin în estul ţării. Banii ar ajuta Ucraina să-şi plătească datoria la gaze pe care o are către Rusia.

Iniţiativa FMI oferă posibilitatea şi altor potenţiali donatori, respectiv Uniunea Europeană şi Banca Mondială, să contribuie la planul de salvare, preconizându-se ca suma să ajungă la 27 de miliarde de dolari.

FMI a condiţionat următoarele împrumuturi de aplicarea, de către guvernul de la Kiev, a unui program de austeritate. Guvernul ucrainean a fost cel care a solicitat, la începutul lunii martie, împrumutul de la FMI. Pentru a câştiga încredea Fondului, a fost făcut deja primul pas prin anunţul ce vizează eliminarea treptată a subvenţiilor la gaze naturale. După ce a îngheţat de două ori împrumuturile pentru Ucraina din 2008, FMI se bazează acum pe hotărârea guvernului interimar de a aborda astfel de măsuri nepopulare, dar necesare în opinia instituţiei.

Ucraina va avea o sarcină dificilă, în contextul în care economia sa ar trebui să se contracte cu 5% în acest an, potrivit unor estimări ale FMI, în timp ce pentru anul 2015 este preconizată o creştere de 2%.

"Acest program are riscuri", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, după o întâlnire cu Consiliul de Administraţie de la Washington, amintind tensiunea geopolitică şi dificultăţile care ar putea fi întâmpinate de Ucraina pentru a îndeplini condiţiile de creditare.

"Ucraina are posibilitatea de a profita de acest moment, de a se rupe de practicile anterioare, atât din punct de vedere fiscal, cât şi monetar şi al guvernării", a continuat Lagarde.

Viceprim-ministrul ucrainean al Finanţelor, Vitaliy Lisovenko, a declarat într-un interviu acordat săptămâna trecută, că împrumutul va ajuta şi la încurajarea investitorilor, ameliorând astfel mediul de afaceri, şi poate permite, de asemenea, o revenire la pieţele internaţionale de creditare în acest an.

"Arătând o determinare fără precedent, autorităţile au elaborat un program economic îndrăzneţ pentru a asigura stabilitatea macroeconomică şi financiară şi a aborda dezechilibrele de lungă durată şi slăbiciunile structurale pentru a pune o bază solidă pentru o creştere ridicată şi durabilă", a declarat Lagarde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie