Criza din Ucraina se amplifică: Forţele pro-Rusia controlează 15 clădiri numai în Doneţk

Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina.
Forţele speciale ucrainene în Sloviansk, Ucraina. (youtube.)

Forţele pro-Rusia au capturat 15 clădiri guvernamentale din regiunea Doneţk, printre care sedii de poliţie, consilii administrative sau sedii ale serviciilor secrete, a anunţat, joi, ministerul de Interne de la Kiev, notează Kiev Post.

”Teroriştii” au aranjat puncte de control pe tot teritoriul regiunii Doneţk. Poliţia a eşuat să intervină împotriva forţelor ocupante, a declarat Dmitri Timciuk, din partea Centrului de Informaţii de la Kiev.

Situaţia din oraşul Sloviansk, regiunea Doneţk, va fi stabilizată în zilele următoare, a anunţat liderul Administraţiei Prezidenţiale, Serghei Paşinski.

O situaţie asemănătoare se poate observa şi în regiunea învecinată, Lugansk, forţele afiliate Moscovei capturând o serie de clădiri importante numai în ultimele două zile, iar atacurile continuă.

Clădirile administrative din oraşul Alchevsk au fost capturate în dimineaţa de joi, a precizat acesta.

Guvernul de la Kiev se arată incapabil în faţa forţelor pro-Rusia, protejate de trupele ruse masate la graniţă, în mare parte din cauza numărului mare de agenţi dubli infiltraţi în rândurile serviciilor secrete ucrainene (SBU) şi a forţelor de păstrare a ordinii din estul Ucrainei.

Joi, liderii grupurilor speciale ”Alfa” din cadrul SBU au fost demişi.

Forţele de securitate din estul Ucrainei sunt în mare parte sabotori şi trădători, au susţinut autorităţile de la Kiev.

Liderii Alfa au respins acuzaţiile emise de către Kiev.

În timp ce conflictul din interiorul Ucrainei i-a amploare, trupele ruse de la graniţa Ucrainei continuă exerciţiile militare.

Numărul trupelor nu a crescut. Dar cele care se ascund deja la graniţă sunt destule pentru a „asista” un „referendum” în Lugansk, a explicat Timciuk.

Ca răspuns la amplificarea crizei, ministerul Apărării a format divizii de apărare teritorială pentru civilii care pot participa la protecţia graniţelor şi a facilităţilor importante din punct de vedere strategic.