Tudose vs internauţi. „Sunteţi gata să distrugeţi bătrâneţea oamenilor doar ca să aibă Dragnea ce da de pomană”

Să compari randamentul la Pilonul de pensii I cu II este o aberaţie, au spus mulţi critici, printre care şi fostul lider PSD Victor Ponta, însă premierul Mihai Tudose continuă să insiste în direcţia asta.
Mihai Tudose
Mihai Tudose (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Criticat dur de o parte din opoziţie, dar şi de fostul său coleg Victor Ponta, premierul Mihai Tudose revine cu explicaţii, într-un mesaj postat pe Facebook, după declaraţiile sale potrivit cărora randamentul pilonului I de pensii este mult mai mare decât al pilonului II. Reacţiile cetăţenilor nu s-au lăsat mult aşteptate.

"Randamentul mediu, din 2008 până în prezent, al fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de aproximativ 4%. În Pilonul I, punctul de pensie se calculează ca fiind raportul dintre salariul încasat şi salariul mediu. Acest lucru înseamnă că o persoană care a avut o creştere anuală a salariului mai mare de 4% faţă de creşterea salariului mediu va avea la pensie mai mulţi bani decât o persoană care a optat şi pentru Pilonul II", a declarat Tudose.

Potrivit premierului, un exemplu concret îl reprezintă cei care în toată perioada 2008 – 2017 au avut salariul minim.

"Acesta a avut o creştere de aproximativ 180% în această perioadă în timp ce salariul mediu a crescut cu mai puţin de 100%. Rezultă că acesta a avut o creştere a punctului de pensie de peste 80%, comparativ cu 40% pentru cei ce au optat şi pentru Pilonul II. Randamentul la care m-am referit, calculat în raport cu punctul de pensie, viza suma încasată de beneficiar la pensie în cele două ipostaze: cel care a optat, respectiv cel care nu a optat pentru Pilonul II", a precizat Tudose.

Reacţii dure din partea internauţilor

"Nu mai minţiţi. Administratorii Pilonului 2 sunt obligaţi PRIN LEGE să dea înapoi minim cât a depus acolo fiecare. Statul, care administrează Pilonul 1, nu e obligat decât să asigure o pensie, dar nu există obligaţii legate de cât e pensia aia. Pilonul 1 se bazează pe demografie, care e la vale. Plus pensiile speciale, pe care PSD le-a dat la tot felul de speciali. Deci Pilonul 2 e pe plus, oamenii vor lua o pensie reală de acolo, nu aburelile Olguţei. Aşa că jos labele de pe ei. Sunteţi gata să distrugeţi bătrâneţea unor oameni doar ca să aibă Dragnea ce da de pomană în următoarele 6 luni. Ticăloşi, incompetenţi şi iresponsabili", i-a replicat un internaut.

Un alt cetăţean i-a transmis premierului, ironic, că diferenţa dintre pilonul I de pensii şi pilonul II este că la stat cotizezi toată viaţa pentru o groapă comună, pe când la pilonul II ai cavoul tău.

"Valoarea punctului de pensie nu creşte singură cu drojdie de bere. Voi aţi mărit valoarea punctului de pensie ca promisiune electorală. În plus cu toate aceste măriri, pensiile se achită cu 15 miliarde din bugetul statului nu din încasările din cotizaţiile generaţiei actuale. Ca atare despre ce "randament, bună administrare" etc vorbim?!! Fiţi mai atent la ce informaţii vă strecoară consilierii lui Dragnea că vă faceţi de râs. Succes în continuare...dacă se poate şi în interesul ţării nu doar al celui de partid (Dragnea cum ar fi). Păreţi că aveţi puterea să nu deveniţi o simplă unealtă pentru Dragnea", a reacţionat un alt internaut.

Potrivit unui alt cetăţean, afirmaţia lui Tudose este falsă pentru că randamentul se măsoară ca raport între suma investită şi suma realizată.

"Pilonul I nu are niciun fel de randament deoarece banii sunt cheltuiţi imediat ce ajung la bugetul CAS. Faptul că s-a mărit salariul minim pe economie şi punctul de pensie sunt schimbări decise de politicieni, nu s-au făcut pe baza vreunui randament financiar al statului. De-aia avem deficit de 3 ori mai mare decât în 2016 pentru că statul se pricepe foarte bine la aruncat banii pe geam şi foarte puţin la investirea lor eficientă.

Pilonul II are mult mai multă siguranţă pentru salariaţi pentru că banii sunt alocaţi pe numele omului care a contribuit, aşa că dacă un viitor guvern decide micşorarea pensiilor persoana cu contribuţii în pilonul II va fi influenţată mult mai puţin decât cineva care are doar contribuţii în pilonul I. Eu mai am 35 de ani până la pensie şi prefer să am randamentul acela de 4% pe an şi toţi banii pe numele meu decât să ajungă în bugetul statului contribuţia mea", a comentat cetăţeanul respectiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne