Ponta întoarce armele: Ne îndreptăm cu paşi mari pe drumul luat de Grecia şi de Venezuela!

Să compari randamentul la Pilonul de pensii I cu II este o aberaţie, a reacţionat fostul premier Victor Ponta, după o serie de declaraţii făcute în acest sens de Mihai Tudose, actualul şef al Executivului.
Victor Ponta
Victor Ponta (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Când îl are pe liderul PSD Liviu Dragnea lângă el, prim-ministrul Mihai Tudose se molipseşte de populism latino-american, de ignoranţă şi neseriozitate, a acuzat pe Facebook fostul lor coleg de partid Victor Ponta, după declaraţiile potrivit cărora randamentul pilonului I de pensii este mult mai mare decât al pilonului II.

Vă prezentăm mai jos postarea lui Ponta, intitulată "Pensiile noastre - ale tinerilor şi ale celor în vârstă!".

"Îmi pare rău pentru Mihai Tudose dar chiar ceea ce a spus azi despre pensii este TOTAL NEADEVARAT şi extrem de periculos! Când e singur văd că e lucid şi calculat - când îl are pe Liviu Dragnea lângă el se molipseşte de populism latino-american, de ignoranţă şi neseriozitate!

Poate pierd simpatizanţi sau voturi - dar măcar vă spun adevărul şi la un moment dat asta va conta.

Să explic pe înţelesul tuturor :

1. Statul NU este un mai bun administrator în economie decât privatul!!! Această discuţie s-a încheiat în 1989 când economia privată a Vestului a câştigat definitiv bătălia cu economia de stat a URSS şi a ţărilor foste comuniste !

Formula "statul administrează mai bine" a fost pusă în practică în ultimii ani doar în Venezuela de către Hugo Chavez când a preluat Compania naţională de petrol - şi a dus la pierderi gigantice şi la un dezastru economic şi social fără precedent!

Statul în economie reglementează, supraveghează, sprijin , stimulează sau temperează şi ia taxe şi impozite - dar de administrat nu o poate face decât în situaţii extreme şi pe perioade strict limitate de timp!

Folosind banii obţinuţi din taxele şi impozitele plătite în special de firmele private (salariile bugetarilor şi contribuţiile acestora sunt de fapt tot bani veniţi de la privat pe care Guvernul îi foloseşte) Statul administrează mai bine sau mai rău serviciile publice de apărare, justiţie, administraţie publică, infrastructură, protecţie socială - dar şi cea mai mare parte din sănătate sau educaţie (în acestea din urmă domenii însă iniţiativele private fiind de multe ori mai eficiente)!

Să spui în 2017 într-o ţară membră UE cu economie de piaţă că "statul administrează mai bine" este ceva populist - se bazează pe înşelarea oamenilor şi aţâţarea unor sentimente negative! Dar este extrem de neadevărat şi periculos!

Dacă ar fi aşa haideţi să naţionalizăm şi să dăm "Statului" să administreze toate companiile private, fabrici, bănci, firme IT, restaurante, cinematografe, etc! Sigur că ar fi popular - dar toţi ştim că în câţiva ani murim de foame!

2. Pilonul 1 de pensii administrat de stat NU ARE un randament "de 10 ori mai mare" decât Pilonul 2 administrat privat - asta este ori o minciună ori o prostie ori ambele!

Pilonul 1 are un deficit anual de 15 miliarde de lei (diferenţa dintre cât se încasează din contribuţiile salariaţilor şi cât se plăteşte către pensionari / suma este completată de la Bugetul de Stat - deci din alte taxe şi impozite)!

Nici nu se poate face vorbire de "randament" la Pilonul 1 - tot ce se încasează se plăteşte mai departe, plus 15 miliarde completare! La Pilonul 2 unde toţi cotizanţii sunt sub 45 de ani nu încasează încă nimeni nimic - că nu au vârstă de pensie! Banii lor se adună şi sunt investiţi (cea mai mare parte tot în titluri de stat ale Guvernului României) ca să fie acolo când vor ajunge primii beneficiari peste 20 de ani.

Să compari randamentul la Pilonul 1 cu 2 este o aberaţie!

Dacă premierul Tudose vrea “randament” la Pilonul I de pensii, atunci trebuie să taie pensiile publice cu 35%.

3. Modificarea contribuţiei la Pilonul 2 nu va face "pensiile mai mari" - ci le va face mai nesigure pentru cei tineri sub 45 ani. Nimeni nu ştie dacă la momentul ieşirii la pensie Statul de atunci (prin 2036) o să aibă bani să îmi dea ce am cotizat sau îmi spune că nu sunt şi cu asta basta!

La Pilonul 1 toţi banii pe care îi plătim azi se cheltuie azi (din contribuţia mea se plăteşte pensia de acum) - pensionarul de mâine speră să existe un angajat care să plătească contribuţia din care îşi ia el pensia - şi tot aşa toţi depindem de cei care vin din urmă! La Pilonul 2 banii plătiţi efectiv de mine există şi nu îi cheltuie nimeni - administratorul privat îi investeşte ca să le obţină dobândă şi profit care să îmi garanteze că la momentul plăţii vor fi banii plus cel puţin inflaţia.

Guvernul practic ia din banii tuturor celor care au sub 45 de ani (şi care cotizează şi la Pilonul 1 şi la Pilonul 2) ca să plătească pensiile de azi pentru care nu mai are bani. Pot să înţeleg asta dacă îmi spui corect şi în faţă care e problema. Să mă mintă mereu Dragnea că nu face (ceea ce la el e semnul clar că va face) este soluţia cea mai proastă - neîncredere, instabilitate şi impredictibilitate.

Concluzie - ne îndreptăm cu paşi mari pe drumul luat de Grecia în anii 2000 şi de Venezuela în 2010! Iar PSD care a fost şi în Guvernarea "Năstase" şi în Guvernarea "Ponta" un model eficient de măsuri economice liberale şi măsuri sociale moderne impune acum sub influenţa lui Dragnea politici socialiste şi populiste desuete care duc direct la dezastru şi suferinţă tocmai pentru cei care ne votează în mod tradiţional!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne