Tensiuni la prima aniversare a mişcării extremiste germane PEGIDA

Mii de persoane au ieşit luni pe străzile orasului Dresda pentru a marca prima aniversare a mişcării PEGIDA. Temerile privind creşterea numărului de refugiaţi au alimentat mişcarea de extremă dreapta în luna septembrie, pavând drumul pentru un miting emoţional.
PEGIDA marchează 1 an de demonstraţii în Magdeburg
PEGIDA marchează 1 an de demonstraţii în Magdeburg (Sean Gallup / Getty Images)

În piaţa din faţa Operei oraşului Dresda din estul Germaniei s-a adunat, treptat, luni noaptea bărbaţi şi femei, mulţi dintre ei fiind de vârstă medie. Bărbaţii care fluturau steaguri – unele dintre ele reprezentând regiunile germane, altele purtând simboluri naţionaliste – s-au strâns în faţa scenei ridicate în piaţă.

În timp ce fondatorul PEGIDA, Lutz Bachmann, a urcat pe scenă, mii de manifestanţi au trecut râul Elba în oraşul vechi din Dresda. Poliţia, purtând echipamente antirevoltă, au creat un zid de separaţie între manifestanţii anti-PEGIDA şi extremiştii de dreapta.

“Naziştilor plecaţi! Naziştilor plecaţi!” au scandat manifestanţii anti-PEGIDA. Ca răspuns, o petardă a fost aruncată înspre manifestanţii care făceau apel la pace şi iubire, explodând la picioarele acestora.

Demonstraţie PEGIDA în Dresda, 19 octombrie 2015
Demonstraţie PEGIDA în Dresda, 19 octombrie 2015 (ROBERT MICHAEL / AFP / Getty Images)

În toamna anului trecut, militanţii Statului Islamic (SI) au lansat o ofensivă asupra oraşului sirian Kobane, aflat la graniţa turco-siriană, unde trăiesc mulţi kurzi. La câteva mii de km depărtare, în Germania, kurzii şi yazidiţii au ieşit pe străzi, încercând să obţină sprijin pentru o intervenţie militară germană împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria. Demonstraţiile au devenit violente, declanşând contrademonstraţii din partea salafiştilor.

Aceste evenimente, în schimb, au declanşat mişcarea anti-imigraţie PEGIDA, sau Europenii Patrioţi Împotriva Islamizării Occidentului. Susţinătorii acestei mişcări au devenit tot mai nemulţumiţi de politicile germane primitoare faţă de sutele de mii de refugiaţi, în principal sirieni.

Bachmann, împreună cu 5 prieteni, au promovat prima “plimbare de seară” prin Dresda în 20 octombrie 2014. Ceea ce a început ca o întrunire a aproximativ 350 de persoane, a atras 10.000 de persoane în decembrie şi 25.000 în ianuarie 2015. Prezenţa extremiştilor de dreapta în rândul acelor mulţumi de oameni – care păreau să fie cetăţeni de rând, din clasa de mijloc – a trimis unde de şoc pe cuprinsul Germaniei.

Demonstraţie PEGIDA împotriva Angelei Merkel, arhivă. Pe banner scrie "Merkel trebuie să plece"
Demonstraţie PEGIDA împotriva Angelei Merkel, arhivă. Pe banner scrie "Merkel trebuie să plece" (Robert Michael/AFP/Getty Images)

Deşi depăşiţi numeric, cele mai puternice voci de luni noaptea au fost cele ale contramanifestanţilor. În timp ce Bachmann a declarat susţinătorilor că oraşul “Dresda este centrul rezistenţei”, mulţumea a scandat “Rezistenţă! Rezistenţă!”

Înaintea evenimentelor de luni, primarul din Dresda, Dirk Hilbert, a emis o declaraţie împotriva rasismului, urii şi violenţei. De asemenea, el a lansat o campanie anti-PEGIDA pe Facebook.

Între timp, grupul Nazi Free Dresden, coordonat cu alte grupuri, a atras aproximativ 13.000 de oameni în oraşul est-german, aceştia dorind să îşi manifeste nemulţumirea faţă de mişcarea PEGIDA condusă de extremiştii de dreapta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe