Merkel: Germania pregătită să susţină Turcia in procesul de aderare la UE

În timpul unei vizite în Turcia, cancelarul Angela Merkel a declarat că Germania va susţine cererea turcă de aderare la UE. Premierul turc Davutoglu a lăudat noua abordare a Europei.
Angela Merkel împreună cu Tariyp Recep Erdogan
Angela Merkel împreună cu Tariyp Recep Erdogan (Getty Images)

Germania este pregătită să accelereze procesul de aderare a Turciei la UE, a declarat duminică, cancelarul german Angela Merkel în cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul turc Ahmet Davutoglu.

Merkel a afirmat necesitatea dinamizării procesului de aderare a Turciei, conform Deutsche Welle.

“Germania este pregătită în acest an să înceapă Capitolul 17 şi să facă pregătiri pentru (Capitolele) 23 şi 24. Putem discuta despre aceste detalii”, a declarat aceasta.

Merkel a făcut aceste afirmaţii în timpul unei vizite efectuate duminică în Turcia cu scopul de a intensifica sprijinul acordat acestei ţări in procesul de reducere a fluxului de imigranţi care ajung în Uniunea Europeană.

Davutoglu a apreciat cele mai recente mişcări ale UE pentru consolidarea colaborării dintre Bruxelles şi Ankara, susţinând că reprezintă o “abordare mai bună”.

“Din păcate, Turcia a fost lăsată singură de către comunitatea internaţională în ceea ce priveşte povara [găzduirea refugiaţilor]. Suntem mulţumiţi că există o abordare mai bună acum”, a declarat Davutoglu.

Premierul turc a lăudat-o, de asemenea, pe Merkel pentru că nu “a întors spatele” acestei crize.

Totuşi, Davutoglu a notat că “noi valuri semnificative de imigranţi” se vor înregistra, probabil, dacă nu se va găsi o soluţie politică la conflictul sirian.

Turcia a preluat până acum peste 2 milioane de refugiaţi sirieni de la izbucnirea războiului civil din Siria în 2011, conform datelor ONU.

Conform oficialilor, UE a oferit Turciei un pachet de ajutoare financiare de cel puţin 3 miliarde de euro, precum şi micşorarea restricţiilor asupra acordării vizelor de intrare în UE pentru cetăţenii turci – ambele subiecte fiind discutate de Merkel şi Davutoglu.

Cancelarul german s-a întâlnit ulterior cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a declarat că i-a cerut lui Merkel să susţină cererea de aderare a Turciei la UE. De asemenea, Erdogan a adăugat că a făcut apel la sprijin din partea Franţei, Marii Britanii şi Spaniei.

Uniunea Europeană se chinuie să facă faţă unui aflux fără precedent de imigranţi care caută azil, mai mult de jumătate dintre aceştia ajungând în blocul european în 2015, a raportat în septembrie Internaţional Organization for Migration.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe