PEGIDA demonstrează împotriva cancelarului Merkel şi a imigranţilor în Dresda

Mii de demonstranţi au participat în Dresda la un marş organizat de grupul PEGIDA împotriva cancelarului Angela Merkel şi a planurilor sale de adoptare a zecilor de mii de refugiaţi. PEGIDA a folosit criza refugiaţilor pentru a demonstra că graniţele Germaniei nu sunt bine supravegheate.
Suporteri ai grupului PEGIDA la protest în Dresda, 5 octombrie 2015
Suporteri ai grupului PEGIDA la protest în Dresda, 5 octombrie 2015 (TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images)

Cel puţin 9000 de membri ai mişcării anti-imigraţie PEGIDA – Europeni Patriotici Împotriva "Islamizării" Occidentului – au ieşit în stradă în Dresda, luni, pentru a protesta împotriva planurilor Germaniei de a adopta sutele de mii de refugiaţi ajunşi din Orientul Mijlociu şi Africa.

Conform ultimelor estimări, Germania ar putea primi până la 1 milion de cereri de azil anul acesta.

"Merkel este vinovata" scria pe un banner la miting, care o acuza pe Angela Merkel de "etnocid împotriva poporului german".

Organizaţia PEGIDA a apărut cu un an în urmă, atunci când sute de tineri au început să participe la aşa-numitele marşuri de luni împotriva imigranţilor, ţinute în Dresda. Numărul simpatizanţilor grupului a crescut extrem de rapid în următoarele luni, alăturându-se persoane din marile oraşe ale Germaniei.

Cele mai numeroase demonstraţii anti-imigraţie au scos în stradă peste 25 de mii de persoane în numeroase oraşe din Germania.

Grupul a suferit o scădere a popularităţii atunci când pe Facebook au apărut selfie-uri cu fondatorul Lutz Bachmann având o mustaţă gen Adolf Hitler. Cu toate acestea PEGIDA continuă să câştige popularitate în rândul tinerilor.

Luni, ziarul Bild a publicat o analiză care estima că numărul de azilanţi cu care se va confrunta Germania până la sfârşitul anului este de 1,5 milioane – aproape dublu faţă de estimările iniţiale care vorbeau de 800 de mii.

Numărul imens de imigranţi a produs spărturi vizibile în blocul de centru-dreapta al cancelarului Merkel, guvernul german anunţând că va face procesul de acceptare a azilului mai dificil.

Săptămâna trecută autorităţile germane l-au acuzat pe Bachmann de incitare la ură rasială după ce acesta i-a numit pe imigranţi „gunoi” şi „vite” pe Facebook în 2014. Dacă va fi găsit vinovat, Bachmann poate primi amenzi şi până la 5 ani de închisoare.

Dar cuvintele lui au avut ecou. Pe un banner afişat la mitingul de ieri, se putea citi „Islamizarea este sinuciderea Europei”.