Slovenia blochează imigranţii la graniţă. Limitează la 2.500 cota zilnică de refugiaţi

Autorităţile slovene susţin că au refuzat să lase peste 1.000 de imigranţi să intre în ţară din Croaţia, după ce a fost atinsă cota zilnică.
Refugiaţi aşteaptă trenul în gara Beli Manastir, în apropiere de graniţa ungară, nord-estul Croaţiei.
Refugiaţi aşteaptă trenul în gara Beli Manastir, în apropiere de graniţa ungară, nord-estul Croaţiei. (Captură Foto)

Un tren care transporta aproximativ 1.800 de persoane a sosit în cursul nopţii la graniţa croato-slovenă, dar numai 500 dintre cei mai vulnerabili au avut voie să pătrundă în Slovenia, a declarat luni purtătorul de cuvânt al poliţiei Bojan Kitel.

Croaţia a cerut vecinului său nordic să accepte zilnic 5.000 de imigranţi, dar Slovenia insistă că va primi doar jumătate din acel număr.

Mişcarea a generat o comasare de imigranţi în Croaţia şi Serbia.

Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a declarat luni că peste 10.000 de imigranţi sunt blocaţi în prezent în Serbia.

Purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Melita Sunjic, a avertizat în privinţa lipsei ajutoarelor pentru imigranţii blocaţi la graniţa sârbo-croată: “Lipsesc alimente, pături, lipseşte totul.”

Zeci de mii de imigranţi, care fug de sărăcie şi de conflicte armate, provenind în majoritate din Siria, Afganistan şi Irak, călătoresc în nord prin Balcani, dorind să ajungă în vestul Europei.

Imigranţii au schimbat ruta, alegând să meargă prin Slovenia, după ce Ungaria şi-a închis graniţele cu Serbia şi Croaţia.