Tăriceanu, scrisoare pentru liberali: Veniţi în ALDE, PNL va fi preluat în totalitate de cei din PDL

Din vechiul PNL a mai rămas doar numele - partidul a ajuns în mâinile unor persoane cărora le este imposibil să înţeleagă spiritul liberal, interesul românilor, acuză co-preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu.
Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

PNL este pe punctul de a fi preluat în totalitate de către oamenii din PDL, ceea ce nu va face decât să adâncească criza şi să îndepărteze definitiv electoratul liberal, a declarat vineri seară, în cadrul unei scrisori deschise adresate liberalilor, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, care îi cheamă pe foştii săi colegi să i se alăture.

Vă prezentăm mai jos scrisoarea lui Tăriceanu:

Dragi prieteni liberali,

Vă scriu aceste rânduri dumneavoastră, liberalilor care aţi ales să rămâneţi în Partidul Naţional Liberal în speranţa unor zile mai bune.

Ziua de 6 ianuarie este una cu o însemnătate aparte pentru liberalii din România. În urmă cu 27 de ani, împreună cu un grup de colegi, înregistram Partidul Naţional Liberal la Tribunalul Bucureşti. În 1990, refacerea Partidului Naţional Liberal a însemnat totodată şi renaşterea liberalismului în politica românească, după o lungă perioadă de restrişte în care statul comunist a călcat în picioare democraţia, drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Îmi pare rău să văd că politicienii care conduc acum PNL au trecut sub tăcere această dată. Probabil, pentru că actuala conducere nu mai are nimic de a face cu valorile şi idealurile care ne-au animat în 1990.

Anii ’90 nu au reprezentat o perioadă uşoară pentru PNL. Au fost ani în care am luptat pentru ca România să se înscrie pe un parcurs euroatlantic, pentru ca atitudinea autorităţilor faţă de mediul de afaceri să se schimbe, pentru ca principiile economiei de piaţă să fie adoptate şi pentru ca libertăţile câştigate în 1989 să fie păstrate. Am printre dumneavoastră colegi şi prieteni cu care am colaborat în acele luni şi ani şi vreau să vă mulţumesc.

După 2004, Partidul Naţional Liberal a avut şansa de a conduce România. Ca prim-ministru şi preşedinte al PNL am condus o echipă de oameni extraordinari care au muncit zi şi noapte pentru a creşte economic România şi a câştiga statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Din nou, vreau să vă mulţumesc pentru munca pe care cei dintre dvs. care eraţi în PNL în acei ani, aţi depus-o. Împreună, în guvernarea 2004-2008 am arătat românilor, ce înseamnă ca România să fie condusă după principiile şi valorile liberale.

În 2012, ne-am înscris împreună pe un drum pentru a repara greşelile şi deciziile injuste ale regimului Băsescu-Boc. Din păcate, în urmă cu trei ani am trăit un moment antitetic celui din 1990. Dacă anul 1990 a fost anul renaşterii liberalismului, anul 2014 a fost anul marii trădări a acestuia de către cei care ar fi trebuit să fie apărătorii şi promotorii săi în cadrul societăţii româneşti.

Din 2014, de când PNL a părăsit grupul liberalilor europeni, cu fiecare zi partidul a făcut câte un pas greşit: mai departe de ce înseamnă valorile liberale, mai aproape de ce înseamnă populism, demagogie, subordonare faţă de instituţiile de forţă şi eşecuri electorale.

Astăzi, din păcate, din vechiul Partid Naţional Liberal a mai rămas doar numele. PNL a ajuns în mâinile unor persoane cărora le este imposibil să înţeleagă spiritul liberal, interesul românilor. PNL este astăzi un partid golit de conţinut. Partidul liberal la renaşterea căruia am contribuit a dispărut. PNL-ul de azi nu mai are nicio legătură cu liberalismul, el fiind trecut, în mod forţat, la tabăra popularilor europeni.

Ştiu că, în toţi aceşti ani de după 2014, aţi trăit cu iluzia că Partidul Naţional Liberal va reveni la liberalism şi se va întoarce din nou spre electoratul liberal. Acum, nu mai există iluzii, ci doar certitudini. PNL este pe punctul de a fi preluat în totalitate de către oamenii din PDL, ceea ce nu va face decât să adâncească criza şi să îndepărteze definitiv electoratul liberal.

Din 2014, vocea liberalismului a fost preluată de ALDE. Sunt 3 ani de când am decis, alături de un grup de prieteni liberali, să ne asumăm încă o dată continuarea tradiţiei liberale în România. ALDE este astăzi singurul partid liberal din România, cel care duce mai departe liberalismul promovat ani la rândul de PNL, dar de care liderii săi s-au debarasat. Rolul nostru, al celor care am pus bazele ALDE, este unul extrem de important, având responsabilitatea de a duce mai departe liberalismul în România şi de a continua promovarea unor politici şi soluţii liberale.

Mişcarea liberală din România poate fi consolidată doar în jurul ALDE. Electoratul român, electoratul liberal ne-a validat în acest an pe scena politică românească în două rânduri, la alegerile locale şi la alegerile parlamentare. Suntem pe drumul cel bun, un drum pe care ALDE poate creşte şi poate deveni o forţă politică puternică a României.

Vă scriu pentru a vă cere să veniţi alături de mine în acest proiect politic de viitor. Împreună vom face din ALDE partidul cel mai puternic pe zone de centru-dreapta din România şi vom duce mai departe valorile liberalismului.