PNL cere demisia Avocatului Poporului

Liberalii îl acuză pe Ciorbea că a abandonat rolul, misiunea şi atribuţiile instituţiei pe care o conduce şi că se pune în slujba celor care vor să transforme rezultatul votului într-un argument pentru înapoierea României în tristele vremuri de fărădelegi din 2000-2004.
Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Florin Chirila/Epoch Times)

Liberalii îi cer lui Victor Ciorbea să demisioneze din funcţia de Avocat al Poporului, după ce acesta a atacat la CCR legea care le interzice condamnaţilor penal să ocupe funcţii în Guvern. Cererea a fost formulată de Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL.

"PNL cere demisia lui Victor Ciorbea din funcţia de Avocat al Poporului, care a abandonat rolul, misiunea şi atribuţiile instituţiei pe care o conduce şi probează, nu pentru prima oară, lipsa profesionalismului necesar demnităţii pe care ratează să o reprezinte cu onoare şi ştiinţă de carte. Rolul Avocatul Poporului este să apere cetăţenii în faţa abuzurilor, nu să netezească drumul unor condamnaţi către funcţii publice înalte în statul român, respectiv în Guvernul României", afirmă Predoiu într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Predoiu - fost ministru al Justiţiei - opinează că argumentele invocate de Ciorbea în sesizarea sa către CCR sunt "neîntemeiate juridic şi moral" şi îl acuză pe Avocatul Poporului că a confundat interesul privat cu interesul public.

"În cererea sa, Victor Ciorbea omite faptul că însăşi CCR a stabilit prin deciziile sale anterioare că o astfel de normă legală este constituţională, dar este şi necesară în cazul exercitării funcţiilor publice. Ignorând intenţia şi voinţa legiuitorului de a aşeza Guvernul României în câmpul integrităţii depline, Victor Ciorbea confundă interesul privat cu interesul public. Dreptul la carieră este unul privat, funcţia publică de membru al Guvernului României este supusă unor condiţii legale menite să protejeze interesele publice ale tuturor cetăţenilor. Integritatea şi deplina reputaţie sunt condiţii premisă pentru exercitarea cu eficienţă a funcţiei publice, în egală măsură", completează Predoiu.

Liberalul a mai susţinut că, prin sesizarea adresată CCR, Victor Ciorbea "se aşază în slujba celor care vor să transforme rezultatul votului într-un argument pentru înapoierea României în tristele vremuri de fărădelegi din 2000-2004".

"Din păcate pentru cetăţeni, Victor Ciorbea a decăzut mult sub cerinţele de profesionalism şi demnitate impuse de funcţia de Avocat al Poporului şi a preferat să rămână un simplu servant politic al unor interese personale. Dl Ciorbea face avocatură personal pentru dl Dragnea din înalta funcţie de Avocat al Poporului, pe bani publici, pe banii cetăţenilor! Demisia sa este un minim act de reparaţie morală pentru interesele publice, după care dl Ciorbea poate deveni avocat cu simbrie al dlui Dragnea", conchide Predoiu.