Svastica - un simbol vechi de cel puţin 12.000 de ani descoperit peste tot în lume [Poze]

Un colier din aur vechi de 3.000 de ani găsit în provincia Rasht din Iran.
Un colier din aur vechi de 3.000 de ani găsit în provincia Rasht din Iran. (TheEpochTimes.com)

La acest articol sunt ataşate 15 poze cu exponate antice pe care se poate observa o svastică în pagina originală a articolului de la Epoch Times România.

Se pare că svastika, simbolul atrocităţilor nazismului din cel de-al doilea razboi mondial, este prezentă in cultura multor popoare de pe numeroase continente, de mai multe milenii.

Timp de mii de ani însemnătatea simbolului a fost una bună, oamenii considerând svastika un simbol aducător de noroc. De alftel, numeroşi istorici cred că Adolf Hitler, care era obsedat de misticism şi paranormal, îi cunoştea însemnătatea şi a dorit să-l folosească. Crimele pe care le-a comis însă, au aruncat o lumină nefastă şi asupra acestui simbol vechi de mai multe mii de ani.

Cu toate acestea, umbra aruncată pe acest simbol de nazişti începe uşor să fie ridicată. Librăria Virtuală Evreiască, o Instituţie Americano-Israeliană, a făcut referire la istoria svasticii ca fiind pozitivă.

Până în prezent, cea mai veche svastică a fost descoperită în Ucraina pe o sculptură din fildeş de mamut datând din anul 10.000 î.C.

Aztecii şi mayaşii desenau acest simbol pe locurile de înmormântare, haine şi bijuterii. În Europa, astfel de simboluri se pot găsi în catacombele romane, în biserici, pe pietrele din pieţe şi pe mormânturi.

Cuvântul svastica vine din sanscrită (limba indiană veche -n.r.): swa înseamnă ”sine mai înalt, asti înseamnă ”fiinţă,” iar ka este un sufix. Cuvântul poate fi înţeles ca ”fiinţă mai înaltă”, simbolul mai fiind cunoscut şi sub numele de srivatsa.

În India, are o legătură puternică cu budismul, ce s-a transmis mai apoi şi în China. Deseori, srivatsa se poate găsi pe sculpturile de Buddha, şi se crede că este un semn arătat de către Buddha primilor oameni care l-au portretizat.

A fost înţeles de-a lungul timpului ca un simbol al norocului, un simbol al purităţii, cât şi a altor atribute pozitive. Hitler a căutat să lege puterea şi puritatea simbolului de doctrina sa privind crearea unei rase ”pure”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură