Fundamentele medicinei tradiţionale chineze

Ace de acupunctură
Ace de acupunctură (HansJoachim/iStock)

Medicina chineză este un sistem complet de vindecare apărut în formă scrisă cam de prin anul 100 î.Hr. Tot din acele vremuri Japonia, Coreea şi Vietnamul şi-au dezvoltat versiunea proprie şi distinctă a sistemului original chinez.

Qi („chi”) este un concept esenţial în medicina chineză. Qi este o formă de energie vitală care există în interiorul şi în exteriorul corpului uman. Medicina tradiţională orientală susţine că la baza fiecărei funcţii a corpului uman precum şi în jurul nostru este o formă de qi.

Medicina chineză descrie fiziologia şi chiar psihologia umană în termeni de qi, corelând acest qi cu procese specifice mentale şi fizice, precum şi cu stările emotive. Diferitele tipuri de qi la care se fac referinţe în mod obişnuit în medicina chineză, includ qi-ul sângelui, qi-ul organelor, qi-ul nutriţiei, qi-ul meridianelor şi qi-ul patogenic. Qi-ul patogenic poate intra în corp din surse precum: vântul, umezeala, frigul şi aerul uscat.

Calitatea qi-ului este descrisă în termeni de yin şi yang, care sunt energii opuse dar care există în mod interdependent. Qi-ul yin este definit ca fiind energie rece sau care răcoreşte, umedă, etc, iar qi-ul yang este definit ca energia caldă, sau care încălzeşte, uscată, etc.

Pentru a fi sănătoasă, o persoană are nevoie de un echilibru între yin şi yang. Yang are nevoie de yin pentru a funcţiona, iar yin are nevoie de yang pentru a fi produs şi utilizat. Fiinţele umane sunt considerate sănătoase atunci când qi-ul circulă liber şi când există un schimb echilibrat între yin şi yang.

Când qi-ul de natură yin este scăzut atunci qi yang este în exces şi pot să apară simptome ca: puseuri de căldură, transpiraţie în timpul somnului, anxietate, nelinişte, tensiune şi constipaţie.

Când qi yang este scăzut atunci qi yin este în exces şi pot să se manifeste simptome ca: senzaţie de frig, senzaţia de oboseală, diaree, metabolism încetinit, reţinere de apă, tensiune scăzută şi dereglări pshihomotoare.

În limba chineză cuvintele care descriu diferite emoţii sunt urmate de cuvântul ’’Qi” de exemplu mânia este numită ”Qi mânios’’, iar bucuria „Qi bucuros’’. Astfel că medicina tradiţională chineză consideră că atunci când se face o intervenţie cu acupunctură, ori bazată pe ierburi medicinale, nu va afecta doar funcţiile fizice ale corpului ci şi pe cele mentale şi emoţionale.

Meridiane

Qi-ul circulă prin canale energetice numite meridiane. Meridianele formează un sistem care conectrează părţile diferite ale corpului între ele şi le alimentează cu qi. În medicina chinezească fiecare meridian are funcţiuni mentale, fizice şi emoţionale specifice.

În medicina chineză, funcţiunile mentale şi emoţiile nu ţin exclusiv de creier, ci sunt văzute ca fiind rezultatul interacţiunii dintre creier şi meridian. Creierul afectează fiecare meridian şi sănătatea fiecărui meridian afectează creierul.

Meridianul plămânilor este asociat cu tristeţea. Acest concept este prezent şi în cultura populară din România (de ex. prin expresia "oftică" a se oftica - a fi trist). Oamenii care trec printr-un proces de doliu pot fi mai susceptibili la infecţii respiratorii. Modelul biomedical ar putea explica această reacţie în termeni de sistem imunitar slăbit datorită stării îndoliate. Medicina chineză ar consideră că este vorba de un stres emoţional care cauzează dereglarea în meridianul plămânilor, lucru care determină o deficienţă de qi.

Acupunctura

În vest, una din cele mai cunoscute metode de tratament a medicinei chinezeşti este acupunctura, care de altfel este una din metodele cele mai vechi. Specialiştii care se ocupă cu acupunctura introduc ace extrem de subţiri în corp, în puncte alese, pentru a rebalansa cursul de yin şi yang prin meridiane.

Tratamentele de acupunctură sunt folosite fie singular, fie integrate cu medicina convenţională, pentru tratarea unor condiţii psihice ca: depresia, anxietatea, insomnia, durerea şi dependenţele.

În medicina chineză depresia majoră este văzută ca fiind o manifestare psihiatrică extremă a unui exces de yin şi deficienţă de yang. Iar în cazurile de manii este exact invers, fiind rezultatul unei manifestări excesive de yang şi un deficit de yin.

Tranziţia anormală între un extrem yin şi un extrem yang este similară cu tiparul dereglărilor bipolare. Astfel că acupuncturiştii înfig acele în corp cu scopul de a rebalansa yin şi yang.

Dr. Yang este un psihiatru licenţiat oficial şi este doctor în medicina chineză la a patra generaţie. Site-ul său este: taoinstitute.com