SUA impune restricţii de vize oficialilor chinezi care erodează drepturi în Hong Kong

Mike Pompeo
Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)

Departamentul de stat al SUA a anunţat pe 26 iunie că va impune restricţii de viză oficialilor Partidului Comunist Chinez implicaţi în erodarea autonomiei şi a drepturilor civile în Hong Kong.

Anunţul survine la câteva săptămâni după ce preşedintele Donald Trump a promis că va lua măsuri pentru a contracara restrângerea libertăţilor oraşului de către regimul comunist de la Beijing.

Restricţiile de viză vor afecta actualii şi foştii oficiali ai Partidului Comunist, responsabili de subminarea autonomiei, drepturilor omului şi libertăţilor din Hong Kong, a afirmat secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, într-o declaraţie.

Membrii familiilor oficialilor pot fi, de asemenea, supuşi restricţiilor.

Departamentul nu a detaliat ce oficiali se vor confrunta cu restricţiile de viză şi nu a răspuns la o întrebare pusă de reporterul Epoch Times până în momentul publicării acestui material.

În ciuda condamnării şi presiunilor internaţionale, Beijingul a împins votarea unei legi de aşa-numită "securitate" pentru Hong Kong în Congresul Naţional al Poporului - un organism de faţadă, întrunit luna aceasta.

Oraşul Hong Kong a fost zdruncinat de şase luni de proteste în 2019, după ce regimul comunist a încercat să introducă o lege care să permită extrădarea în China a locuitorilor oraşului pentru a fi deferiţi tribunalelor comuniste, controlate politic. Legea ar fi subminat sistemul de justiţie moştenit de oraş de la britanici.

Criticii se tem că noua lege aşa-numită "a securităţii naţionale" va permite Partidului să aresteze criticii regimului comunist acuzându-i de subversiune. Aceştia spun că evoluţia marchează sfârşitul autonomiei Hong Kong-ului, garantată de regim în momentul preluării oraşului de la Marea Britanie, respectând principiul "o ţară, două sisteme".

Ca răspuns la acţiunile comuniştilor chinezi, Trump a anunţat luna trecută că administraţia va începe procesul de eliminare a statutului economic special pentru Hong Kong, măsură care va afecta comerţul şi imigraţia - deoarece oraşul nu mai este „suficient de autonom” faţă de China pentru a justifica un tratament preferenţial.

Trump a promis că Washingtonul va sancţiona oficialii chinezi implicaţi în suprimarea autonomiei oraşului.

Senatul american a aprobat ieri un proiect de lege care ar impune sancţiuni persoanelor fizice sau juridice care susţin eforturile regimului chinez de a restricţiona autonomia Hong Kong-ului. Măsura include, de asemenea, sancţiuni secundare pentru băncile care fac afaceri cu cei care sprijină orice represiune asupra autonomiei teritoriului. Măsurile pot merge până la limitarea accesului la tranzacţiile cu dolari americani.

Săptămâna trecută, secretarul de stat Mike Pompeo a avut prima sa întâlnire faţă în faţă din ultimele luni cu principalul diplomat al Chinei, Yang Jiechi, în cadrul căreia acesta din urmă a spus că Washingtonul trebuie să respecte poziţia Beijingului în chestiunea unor probleme cheie şi să oprească "ingerinţa" americană în probleme precum Hong Kong.

Ulterior, Pompeo a declarat că a participat la întâlnire pentru a transmite mesajul că Partidul Comunist Chinez „se comportă în moduri care pun în pericol securitatea poporului american”.

„La ei trebuie să vedem o schimbare de comportament”, a spus Pompeo în timpul unui interviu radiofonic din 23 iunie în emisiunea „Hugh Hewitt Show”, unde a povestit detalii despre întâlnire.

„Când am plecat de la întâlnire în ziua aceea, nu eram încrezător că Partidul Comunist Chinez este pregătit să ne anunţe că va face schimbări”, a spus el, menţionând că, după câteva zile, Beijingul a mers mai departe cu planurile de a-şi cimenta controlul asupra oraşului Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe