Investigaţie CIJ: Zeci de milioane de euro din contracte cu statul ajungeau în conturile lui Plahotniuc prin Cipru, Hong Kong, Singapore şi Dubai

(photos.com)

Zeci de milioane de euro, provenind din licitaţiile cu Moldtelecom, au ajuns în conturile unor firme gestionate de persoane din anturajul fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, fapt demonstrat de o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice (CIJ) din Moldova publicată pe portalul anticorupţie.md.

Potrivit lui Madălin Necşuţu, unul dintre autori, din investigaţie se observă că este vorba despre un circuit, despre contracte cu statul, iar în ultimii ani, un accent deosebit s-a pus pe compania Moldtelecom de la Chişinău, care a avut contracte cu firma Bass Systems, în valoare de 41 de milioane de euro.

Totodată, într-un interviu pentru Europa Liberă, Necşuţu a explicat că firma menţionată în investigaţie „era abonată cu mult mai mult la banii statului, sumele sunt şi mai mari, dar noi ne-am concentrat doar pe cazul Moldtelecom şi am demonstrat că banii aceştia erau plimbaţi de firma Bass Systems printr-o serie de vehicule financiare din Elveţia şi Cipru până în Hong Kong, China, Singapore şi se întorceau undeva în Dubai, unde, potrivit unui document care a intrat în posesia Centrului, banii ajungeau de acolo, din Dubai, în conturile personale ale lui Vladimir Plahotniuc”.

Colaborând cu reţeaua jurnalistică de investigaţii Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), Centrul de Investigaţii Jurnalistice de la Chişinău a demarat propria anchetă ajungând, astfel la o serie de elemente care conduc inevitabil spre fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, considerat cel mai puternic om din Republica Moldova până în vara anului 2019, când a fost dat jos de la guvernare şi a evadat din ţară.

„Am arătat cum banii din contractul cu statul mergeau în zonele acestea de offshore, pentru că trebuie menţionat că toate aceste vehicule de care vă vorbeam mai devreme sunt, de fapt, offshore-uri din Cipru, Hong Kong, Singapore şi Dubai şi am observat că, în ultimii ani, Republica Moldova a încercat să-şi intensifice relaţiile diplomatice cu Emiratele Arabe Unite tocmai pe filiera aceasta a apropierii şi a mutării unor businessuri deţinute de Vladimir Plahotniuc în această zonă, Dubai, în Sharjah, mai bine spus, din Dubai”, a adăugat expertul CIJ.

În context, acesta a ţinut să explice că este vorba despre o zonă netransparentă din punct de vedere financiar şi, în ultimii ani, această zonă a fost în centrul unor mari scandaluri care au vizat o serie de afaceri cu bani negri, veniţi din zona aceasta a lumii interlope.

Amintind despre vestitul „laundromat” rusesc de spălarea a peste 80 de miliarde de dolari numit şi „spălătoria rusească” la Chişinău, jurnalistul de investigaţii a menţionat că Dubai figurează ca destinaţie a unor bani care au făcut acest circuit.

„Vladimir Plahotniuc a încercat, probabil, să folosească statul pentru a-şi consolida afacerile şi pentru a-şi securiza până la urmă aceste venituri care veneau din astfel de contracte cu statul”, a punctat Madălin Necşuţu.

Deşi avocatul de la Bass Systems, Ion Păduraru, fost consilier prezidenţial, susţine că banii obţinuţi din contractele Moldtelecom ar fi fost returnaţi în Republica Moldova, expertul CIJ a precizat că aceşti bani au intrat în Moldova, dar în conturile personale ale patronului Bass Systems, Onisim Popescu, „nu au fost întorşi, repuşi în economia Republicii Moldova”.

„Între timp, trebuie menţionat faptul că firma s-a vândut, imediat după ce Vladimir Plahotniuc a pierdut puterea, firma Bass Systems a fost vândută”, a conchis Mădălin Necşuţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe