Trump ordonă administraţiei sale să înceapă eliminarea statutului special pentru oraşul Hong Kong

Donald Trump
Donald Trump (OLIVIER DOULIERY/AFP VIA GETTY IMAGES)

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri că a cerut administraţiei sale să înceapă procesul de eliminare a statutului special pentru regiunea administrativă specială Hong Kong, ca răspuns la planurile Partidului Comunist Chinez de a impune o nouă aşa-zis lege de "securitate naţională" în oraş.

Trump a făcut anunţul în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, spunând că regimul comunist şi-a încălcat promisiunea făcută la preluarea oraşului de la Marea Britanie - acordul stipulând faptul că centrul financiar ar fi trebuit guvernat sub principiul "o ţară două sisteme" - cu alte cuvinte păstrând drepturile şi libertăţile locuitorilor oraşului.

Donald Trump a afirmat în timpul conferinţei de presă că tentativa de controlare a oraşului de către regimul de la Beijing este o tragedie pentru oamenii din Hong Kong, China şi întreaga lume.

"Vom lua măsuri pentru a revoca tratamentul preferenţial de care beneficiază Hong Kong-ul", a spus el, adăugând că Statele Unite vor impune, de asemenea, sancţiuni persoanelor considerate responsabile de afectarea autonomiei Hong Kong-ului.

Anunţul făcut de Trump survine după ce Congresul Naţional al Poporului - adunarea anuală a cadrelor comuniste, cu ajutorul căruia regimul regizează un show pentru a arăta că există democraţie în cadrul Partidului - a votat o nouă lege privind aşa-zisa "securitate naţională" a fostei colonii britanice.

Trump a declarat că cere administraţiei sale să înceapă procesul de eliminare a acordurilor privind statutul special economic al Hong Kong-ului şi că acest lucru va atinge zone diverse ale cooperării - de la acorduri privind extrădare la tarife aplicate pentru importuri.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Trump a declarat că va ordona suspendarea intrării resortisanţilor străini din China dacă sunt identificaţi drept riscuri potenţiale de securitate.

Surse, inclusiv un oficial al Statelor Unite, au declarat joi pentru Reuters că această mişcare din urmă ar putea afecta de la 3.000 la 5.000 de studenţi chinezi în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe