Hong Kong-ul interzice comemorarea masacrului din 4 iunie

4 iunie 2012, peste 180 de mii de participanţi s-au adunat în Victoria Park, Hong Kong, pentru a comemora masacrul mişcării studenţeşti din Piaţa Tiananmen, din iunie 1989
4 iunie 2012, peste 180 de mii de participanţi s-au adunat în Victoria Park, Hong Kong, pentru a comemora masacrul mişcării studenţeşti din Piaţa Tiananmen, din iunie 1989 (Sun Qing Tian / The Epoch Times)

La câteva zile după ce Congresul Naţional al Poporului, strâns la Beijing, a votat o aşa-zisa lege a securităţii naţionale care să fie aplicată oraşului Hong Kong, autorităţile locale au interzis comemorarea masacrului din Piaţa Tianamen, care ar fi trebuit să aibă loc pe 4 iunie.

Motivul oficial este că decizia ar fi luată ca măsură de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Hong Kong-ul este unul dintre oraşele din China în care era permisă comemorarea uciderii a mii de oameni de către armata chineză în momentul în care Partidul Comunist Chinez a decis să trimită tancurile împotriva studenţilor care protestau cerând eradicarea corupţiei.

Este neclar dacă locuitorii Hong Kong-ului vor lua în seamă interdicţia. Oraşul este zguduit de luni de proteste, deseori violente, generate de încercările regimului comunist chinez de a limita drepturile civile şi de a submina sistemul de justiţie moştenit de la britanici.

În China continentală, autorităţile au interzis inclusiv referirile vagi la evenimentele din 4 iunie 1989.

Anual, în Hong Kong, la ceremonia de comemorare a masacrului din 4 iunie participă sute de mii de persoane. Anul trecut, în Victoria Park au fost prezenţi 180.000 de oameni, potrivit organizatorilor.