SUA avertizează China că „îşi va proteja interesele” în Marea Chinei de Sud

Casa Albă a avertizat luni Beijingul în legătură cu conflictele teritoriale din Marea Chinei de Sud şi cu privire la schimburile internaţionale.
Casa Albă, Washington DC
Casa Albă, Washington DC (Karen Bleier/AFP/Getty Images)

Noul purtător de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, a dat asigurări că Washingtonul „îşi va proteja interesele” în apele „internaţionale” din Marea Chinei de Sud unde Beijingul ţine sub control o serie de insule disputate. Beijingul revendică cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud, dar Filipine, Vietnam, Brunei şi Malaezia deţin controlul asupra mai multor insuliţe din această vastă zonă.

„Dacă aceste insule chiar se află în apele internaţionale şi nu fac parte propriu-zis din China, vom face astfel încât să apărăm interesele internaţionale pentru a nu fi sabotate de o altă ţară”, a avertizat Sean Spicer în cursul primului său briefing de presă la Casa Albă.

Marea Chinei de Sud este o linie comercială asiatică vitală, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. În raportul său anual către Congresul SUA privind activităţile militare chineze în 2015, Departamentul american al Apărării a estimat că revendicările teritoriale ale chinezilor au dus la adăugarea a peste 1.300 de hectare de uscat pe cele şapte insule artificiale pe care le-a ocupat în Arhipelagul Spratly în decurs de doi ani.

În cursul audierii în urmă cu două săptămâni în faţa Senatului american în vederea confirmării, viitorul secretar de stat american, Rex Tillerson, a declarat că statului chinez nu ar trebui să i se permită accesul pe insulele disputate din Marea Chinei de Sud.

Tillerson a spus în faţa Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului SUA că militarizarea posesiunilor de pe teritoriul Chinei de Sud este asemănătoare “anexării Crimeei”.

“În primul rând va trebui să transmitem Chinei un semnal clar, construcţiile militare pe insule trebuie să înceteze, iar accesul Beijingului pe insulele respective nu va mai fi permis”. Fostul director al companiei Exxon Mobil Corp a atras atenţia că orice încercare a Beijingului de a impune limite asupra culoarelor maritime internaţionale va reprezenta o ameninţare la adresa „întregii economii globale”.

Tillerson a mai ameninţat că „va transmite Chinei că trebuie să înceteze construcţiile pe aceste insule şi că accesul la aceste insule nu îi va mai fi permis”.

Presa de stat de la Beijing a denunţat afirmaţia ca fiind o idee „absurdă” ce ar putea provoca o „confruntare militară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe