[UPDATE] Beijingul capturează temporar o dronă subacvatică americană în Marea Chinei de Sud

O navă de luptă chineză a capturat o dronă subacvatică desfăşurată de o navă oceanografică americană în Marea Chinei de Sud, declanşând un protest diplomatic oficial şi solicitarea de eliberare a vehiculului, au declarat vineri pentru Reuters mai mulţi oficiali americani.
USNS Bowditch.
USNS Bowditch. (Captură Foto)

UPDATE: Mass media chineză a raportat că Beijingul va returna drona americană.

“Partea chineză va returna o drona subacvatică americană pe care a confiscat-o si care era folosită pentru colectarea de date oceanografice militare”, conform rapoartelor publicate de mass media de stat chineză.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujun, a declarat ca Beijingul va continua să fie vigilent împotriva a ceea ce consideră că este o desfăşurare repetată de nave şi avioane militare americane în apele chineze pentru operaţiuni de recunoaştere.

Pentagonul a confirmat că s-a ajuns la un acord cu statul chinez cu privire la returnarea dronei.

Preşedintele ales Donald Trump a scris pe Twitter ca Beijingul ar trebui sa păstreze drona pe care a “furat-o”.

* * *

Drona a fost capturată în 15 decembrie la aproximativ 592 km nord-vest de Subic Bay, în largul coastei filipineze, tocmai când USNS Bowditch se pregătea să recupereze vehiculul subacvatic operat de la distanţă (UUV), au adăugat oficialii.

“UUV a desfăşurat în mod legal o operaţiune militară în apele Mării Chinei de Sud”, a precizat un oficial, discutând sub anonimat.

“Este un vehicul marcat foarte clar cu un mesaj în limba engleză care cerea să nu fie înlăturat din apă, menţionând că este proprietate a Statelor Unite”, a adăugat oficialul.

Pentagonul a confirmat incidentul – primul de acest gen în istoria recentă – şi a declarat că drona a folosit o tehnologie existentă pe piaţă şi costă aproximativ 150.000 de dolari.

Totuşi, Pentagonul a tratat gestul Chinei într-o manieră serioasă, din moment ce Beijingul a confiscat practic o navă ce aparţinea armatei americane.

“[Drona] este a noastră, fiind marcată clar că ne aparţine şi vrem să o primim înapoi. Şi, am dori ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”, a susţinut purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jeff Davis.

Secretarul Marinei SUA, Ray Mabus a invocat o “China tot mai extinsă” ca fiind unul dintre motivele pentru care Marina americană trebuie să îşi extindă flota la 355 de nave, inclusiv 12 portavioane, 104 nave de luptă de suprafaţă de capacitate mare, 38 de nave amfibii şi 66 de submarine.

Capturarea dronei va alimenta temerile legate de prezenţa militară şi atitudinea agresivă amplificate ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, inclusiv militarizarea avanposturilor sale maritime.

Incidentul cu drona a coincis cu reacţiile dure ale unor organizaţii media din China şi a unei părţi a establishmentului militar chinez după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a sugerat că Washingtonul ar putea să nu menţină politica sa veche de 4 decenii de recunoaştere a Taiwanului ca parte a “unei singure Chinei”.

Un grup de cercetare american a declarat în această săptămână că imaginile de satelit au indicat faptul că Beijingul a instalat arme, inclusiv sisteme antiaeriene şi antirachetă, pe cele şapte insule artificiale pe care le-a construit în Marea Chinei de Sud.

Drona a făcut parte dintr-un program, care nu era secret, de colectare de date oceanografice, inclusiv salinitatea, temperatura şi claritatea apei, a adăugat oficialul american. Datele pot ajuta la funcţionarea sonarelor militare americane din moment ce astfel de factori afectează sunetul.

USNS Bowditch, o navă a Marinei SUA operată de civili şi care efectuează activităţi oceanografice, recuperase deja una dintre cele două drone ale sale, cunoscute ca glisoare oceanice, când o navă a Marinei chineze din clasa Dalang 3 a capturat-o pe cea de-a doua.

Oficialii au declarat că nava americană se afla la doar 500 de metri de cea de-a doua dronă, observând intervenţia chinezilor, şi au solicitat returnarea acesteia.

Nava chineză a interceptat tentativele de comunicare ale navei americane dar nu a răspuns cererilor acesteia, a mai precizat Davis.