Beijingul va ajuta la rezolvarea crizei ucrainene. Numeşte Kievul un prieten al Chinei

Dacă anterior a evitat să joace un rol, acum Beijingul a declarat că doreşte să ajute la soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.
Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping.
Liderul comuniştilor chinezi. Xi Jinping. (Captură Foto)

China a anunţat marţi seara că va juca un rol practic la găsirea unei soluţii politice la criza ucraineană, numind statul est-european un prieten al Beijingului. Anterior, gigantul asiatic evitase să joace vreun rol direct în rezolvarea crizei de teama deteriorării relaţiilor cu Rusia, unul dintre cei mai mari aliaţi ai Chinei.

Preşedintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Petro Poroşenko pe marginea Forumului Economic Mondial din Davos, Elveţia, a anunţat Ministerul chinez de Externe, adăugând că Xi Jinping a evidenţiat anii de prietenie dintre Beijing şi Kiev în timpul întâlnirii.

“Într-adevăr sperăm că Ucraina va menţine stabilitatea socială şi dezvoltarea economică şi doreşte să joace un rol constructiv la promovarea unei rezoluţiei politice la criza [ucraineana]”, a precizat Ministerul chinez, parafrazând discuţia lui Xi Jinping cu Poroşenko.

Ministerul chinez a adăugat că liderul ucrainean a salutat cooperarea cu China în zone precum logistică, porturi, oţel şi agricultură.

În plus, Xi Jinping a subliniat importanţa unei relaţii stabile SUA-China când s-a întâlnit cu vicepreşedintele american Joe Biden în Davos.

“În cei 38 de ani de la stabilizarea relaţiilor diplomatice, relaţiile dintre cele două ţări s-au încălzit şi răcit, dar în general au continuat să reziste”, a declarat Ministerul chinez de Externe, pe baza discuţiilor dintre Xi şi Biden.

Relaţia Washingtonului cu Beijingului a ajuns în lumina reflectoarelor recent după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a criticat dur China, după ce a ameninţat că va impune o taxă de import de 12% asupra produselor chineze şi după discuţia sa telefonică în noiembrie 2016 cu preşedinta taiwaneză. În cazul discuţiei telefonice, Beijingul a declarat că SUA a încălcat politica “O singură Chină”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe