Sophie Marceau refuză Legiunea de Onoare. Iată de ce

Sophie Marceau
Sophie Marceau (Captură web)

Sophie Marceau refuză Legiunea de Onoare, cea mai înaltă distincţie civilă şi militară franceză. Decizia, postată de celebra actriţă pe contul său de Twitter, vrea să fie un semn clar de protest împotriva guvernului Hollande, care, în urmă cu câteva săptămâni, a conferit aceeaşi distincţie prinţului Mohammed bin Nayef.

''Legiunea de Onoare? Să o păstreze'', a protestat actriţa Sophie Marceau, exasperată de alegerea lui Francois Hollande de a-l decora cu aceeaşi distincţie, cea mai importantă din Franţa, pe prinţul saudit Mohammed Ben Nayef. Ceremonia a avut loc vinerea trecută în Palatul Elysee, fără nicio comunicare oficială.

Pe de altă parte, în comunicatul publicat, agenţia saudită oficială SPA a susţinut că Nayef a primit Legiunea de Onoare pentru “eforturile sale depuse în regiune şi în lume pentru combaterea extremismului şi terorismului.”

Francezii au aflat vestea din mass-media saudită, care au anunţat-o cu emfază în Riad

Acordarea Legiunii de Onoare reprezentantului monarhiei acuzate de încălcarea drepturilor omului, a iritat mulţi francezi, un număr mare de utilizatori ai reţelelor sociale manifestându-şi nemulţumirea faţă de această decizie.

În aceste vremuri de globalizare - un proces multicauzal care are drept rezultat faptul că evenimente care au loc într-o parte a globului au repercusiuni din ce în ce mai ample asupra societăţilor din celelalte părţi ale globului – nu a fost nevoie de mult timp ca ştirea să ajungă la urechile francezilor.

La Paris, mulţi s-au înfuriat, inclusiv actriţa Sophie Marceau, de obicei foarte rezervată, care, de data aceasta, a izbucnit indignată. Pe Twitter, actriţa în vârstă de 49 de ani, a ataşat un articol cu cele aproximativ şaptezeci de execuţii efectuate de la începutul anului în Arabia Saudită şi un post-scriptum: "Iată de ce am refuzat Legiunea de Onoare".

"Legiunea de Onoare prinţului moştenitor saudit: 154 de execuţii anul trecut în ţara sa. De aceea am refuzat Legiunea de Onoare", scrie actriţa, care a fost dintotdeauna un militant convins pentru apărarea drepturilor omului şi ecologice.

În trecut, acordarea Legiunii de Onoare preşedintelui rus, Vladimir Putin, a provocat aceeaşi reacţie de indignare din partea francezilor.

Legiunea de Onoare este privită ca unul dintre cele mai înalte ordine de merit moderne şi a fost creat de Napoleon Bonaparte în 1802.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură