Ipocrizie şi discreţie / Franţa acordă Legiunea de Onoare prinţului saudit Nayef

Franţa a atras asupra sa un val de condamnări internaţionale după ce i-a acordat în mod discret Legiunea de Onoare prinţului încoronat al Arabiei Saudite, la doar câteva luni după ce a condamnat public Regatul pentru încălcări ale drepturilor omului.
Francois Hollande împreună cu prinţul saudit Mohammed bin Nayef, vineri, 4 martie 2016
Francois Hollande împreună cu prinţul saudit Mohammed bin Nayef, vineri, 4 martie 2016 (STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/GETTY IMAGES)

Preşedintele francez i-a acordat vineri prinţului Mohammed bin Nayef înalta distincţie a Legiunii de Onoare în timpul vizitei acestuia la Palatul Elysee, un eveniment care nu a fost acoperit de mass media.

Parisul nu a confirmat evenimentul decât duminică, mai mulţi oficiali declarând că este un “protocol normal” să li se acorde această distincţie demnitarilor aflaţi în vizită în Franţa.

Pe de altă parte, agenţia saudită de ştiri de stat SPA a susţinut că Nayef a primit Legiunea de Onoare pentru “eforturile sale depuse în regiune şi în lume în vederea combaterii extremismului şi terorismului.”

Legiunea de Onoare este privită ca unul dintre cele mai înalte ordine de merit moderne şi a fost creat de Napoleon Bonaparte în 1802. Ultimii care au primit această distincţie au fost câţiva veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial.

În ianuarie 2016, Arabia Saudită l-a executat pe şeicul Nimr al-Nimr, împreună cu alte 46 de persoane, în ciuda apelurilor internaţionale pentru eliberarea proeminentului cleric şiit şi a altor dizidenţi politici întemniţaţi în Regat.

A doua zi, Ministerul francez de Externe a publicat o declaraţie în care a denunţat execuţiile ca fiind deplorabile.

Un număr mare de utilizatori ai reţelelor sociale şi-au manifestat duminică nemulţumirea faţă de acordarea acestei înalte distincţii prinţului saudit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe