Economist proeminent refuză Legiunea de Onoare a Franţei


Economistul francez Thomas Piketty.
Economistul francez Thomas Piketty. (Captură Foto)

Un economist francez influent a criticat guvernul socialist aflat la conducerea Franţei prin refuzul de a accepta cea mai înaltă distincţie civilă a ţării, Legiunea de Onoare.

“Refuz această nominalizare deoarece nu cred că este rolul guvernului să decidă cine este onorabil”, a declarat în 1 ianuarie 2015 Thomas Piketty, autorul lucrării Capitalul în Secolul al XXI-lea.

El a adăugat că ar fi mai eficient dacă guvernul s-ar concentra pe “relansarea creşterii economice în Franţa şi Europa”.

Deşi proeminentul autor a menţinut la un moment dat relaţii strânse cu Partidul Socialist, totuşi, el a devenit un critic tot mai făţiş al preşedintelui francez Francois Hollande.

Lucrarea lui Piketty, “Capitalul în Secolul al XXI-lea”, a analizat inegalitatea existentă în cadrul bogăţiei şi a veniturilor în ultimii 250 de ani.

Câştigătorul Premiului Nobel, economistul Paul Krugman, a declarat că lucrarea lui Piketty este “cea mai importantă carte despre economie a anului şi poate a deceniului”.

Analiza şi sugestiile politice ale lui Piketty, totuşi, s-au dovedit a fi controversate în cercurile academice.

Legiunea de Onoarea a fost decernată de la instituirea sa de către Napoleon I la începutul secolului al XIX-lea unui număr de peste de 92.000 de persoane, printre care şi marele om politic şi reper moral român Corneliu Coposu.

În ciuda faptului de a fi cea mai înaltă distincţie civilă în Franţa, disticţia a fost ocazional respinsă de către unele personalităţi, Jacques Tardi, unul dintre cei mai renumiţi caricaturişti ai Franţei, refuzând-o anul trecut. În 1945 filosoful şi scriitorul comunist Jean-Paul Sartre a refuzat distincţia, în numele principiilor libertăţii, iar în 1964 acesta a respins şi premiul Nobel pentru literatură, menţionând că nu este interesat de recompensele oficiale.

De asemenea, unele personalităţi s-au folosit de mediatizarea de care se bucură decernarea acestei distincţii pentru a atrage atenţia asupra unor probleme grave existente în societatea franceză sau în lume. Astfel, în 2012, cercetătoarea Annie Thebaud-Mony, specialistă în cancere declanşate ca boli profesionale, a refuzat premiul pentru a denunţa nepedepsirea crimelor industriei şi indiferenţa faţă de sănătatea muncii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe