De ce a bombardat Hitler patru sate paşnice din Castellon?

Aviaţia nazistă a experimentat, în 1938, cea mai nimicitoare armă a sa într-o zonă departe de front. Un masacru necunoscut care iese acum la lumină.
Piloţi din Legiunea germană Condor care au testat avionul Junkers 87 Stuka
Piloţi din Legiunea germană Condor care au testat avionul Junkers 87 Stuka (Google.com)

La data de 26 aprilie 1937, Guernica, un oraş din provincia Vizcaya (comunitatea Ţara Bascilor, Spania), era asediată de noile arme ale armatei germane, Luftwaffe (Armata aeriană germană), un preludiu al celui de-al Doilea Război Mondial şi o ofrandă adusă Führer-ului.

Conform estimărilor actuale, în urma bombardamentului au murit între 120 şi 300 de persoane. Masacrul este amintit ca un simbol al luptei pentru libertate şi considerat de opinia internaţională ca o crimă de război întrucât nu au existat niciun fel de ţinte militare, ci doar populaţie civilă. Dar puţini ştiu că în luna mai a anului 1938 a avut loc un alt masacru asemănător celui din Guernica, de această dată în El Maestrat de Castellon.

Cu un an înainte de sfârşitul războiului civil spaniol, Legiunea germană nazistă Condor bombarda Benassal şi alte oraşe din interiorul provinciei Castellon, provocând 38 de decese şi distrugerea unei mici localităţi liniştite, Ares del Maestrat. Locuitorii săi nu au înţeles niciodată de ce. Acum, peste 75 de ani, au aflat că au fost victimele unui experiment nazist.

La acea vreme nimeni nu a putut explica de ce au lansat germanii bombe de 500 de kilograme acolo unde trăiau oameni atât de departe de front sau de orice enclavă strategică. Nimeni, până când Oscar Vives, din oraşul vecin Benassal, a vizitat arhiva militară din Freiburg după ce a citit o carte a unui istoric britanic cu o trimitere scurtă la Benassal, care i-a atras atenţia.

În Bundesarchiv-Militärarchiv, el a găsit un raport de 50 de pagini cu foarte multe documente grafice referitoare la bombardarea populaţiei din Benassal, dar şi a celei din Albocàsser, Ares del Maestrat şi Vilar de Canes. A devenit clar că raidul a fost un experiment pentru a testa Junkers 87 Stuka, noile aparate ale aviaţiei naziste, care au devenit mai târziu aeronavele cele mai de temut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Acum, un producător din Valencia a decis să realizeze un documentar după materialul grafic care este păstrat în Germania: a reconstituit bombardamentele şi a intervievat supravieţuitorii şi rudele victimelor. Experimentul Stuka are rolul de a reconstitui acel macabru episod al unei istorii fără memorie, salvând de la uitare o altă Guernica, cea valenciană, unde nimeni până acum nu a făcut dreptate, relata zilele trecute, pe pagina sa web, ziarul El Pais.

"Am intervievat zeci de supravieţuitori, martori oculari ai bombardamentelor. În acel moment erau copii încă. Ei şi-au văzut murind fraţii, rude şi vecini ... La sfârşitul războiului, dictatura lui Franco a îngropat cazul şi niciodată nu au fost căutaţi responsabilii", relatează Rafa Moles, directorul documentarului. "Acei copii nu văzuseră un avion în viaţa lor şi, practic, nu ştiau nimic despre război. Când au auzit avioanele toţi au alergat să le vadă. Unii au crezut că bombele de 500 de kilograme erau baloturi de paie".

Potrivit directorului Moles Rafa, ceea ce s-a întâmplat în El Maestrat poate fi comparat cu bombardamentul localităţii Guernica. "În Guernica, Hitler a demonstrat puterea distructivă a avioanelor sale de război. În Castellon a experimentat o armă absolut secretă. Nici măcar Franco nu ştia", relatează el. "După scandalul Guernica, Franco a cerut Legiunii Condor să nu mai atace ţinte civile, de aceea Hitler a ales patru oraşe mici din Castellon, obiective fără apărare, ignorante cu privire la ceea ce se întâmpla. Legiunea Condor nu a raportat niciodată ceea ce a făcut acolo".

Filmul documentar se află în prezent în fază de producţie şi a fost selectat din 250 de proiecte la nivel mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură