"În numele onoarei Bucureştiului" - protest împotriva decorării lui Sorin Oprescu (Video)

Protest împotriva decorării, de către Franţa, a primarului Sorin Oprescu. 12 martie 2015
Protest împotriva decorării, de către Franţa, a primarului Sorin Oprescu. 12 martie 2015 (Epoch Times România)
Se încarcă player-ul...

În jur de 150 de bucureşteni s-au strâns joi seară lângă Ambasada Franţei din Bucureşti, revoltaţi de faptul că primarul Capitalei, Sorin Oprescu, primeşte distincţia de Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare de la statul francez, în cadrul unei ceremonii găzduite de ambasadorul Franţei.

Organizaţi pe Facebook, cetăţenii Capitalei îşi propuseseră să protesteze vis-a-vis de ambasadă, pentru a sancţiona decorarea lui Oprescu, pe care îl acuză de distrugerea patrimoniului istoric al oraşului, aprobarea de construcţii ilegale, măcelărirea câinilor vagabonzi etc. Jandarmii le-au oprit însă înaintarea, obligându-i să se înghesuie mai departe de intrarea în instituţie, lucru considerat revoltător de protestări. Reamintim că, în urmă cu două luni, aceştia au stat în ger în faţa ambasadei pentru a-şi arăta solidaritatea cu poporul francez după masacrul de la Charlie Hebdo, fără a fi împinşi într-un colţ, aşa cum s-a întâmplat în seara zilei de joi.

"Există clar un dublu standard, ceea ce este absolut regretabil. Am fost atunci (după atentatele din capitala Franţei n.r.) în faţa Ambasadei Franţei, două zile consecutiv şi nu a existat nicio restricţie. Acum nici măcar nu am reuşit să ne apropiem de poarta Ambasadei. A fost un baraj total alcătuit din jandarmi şi din negociatori care nu au negociat absolut nimic, doar ne-au luat datele din cartea de identitate", a declarat organizatorul protestului, Doina Vella, pentru Epoch Times.

Revoltaţi că oferirea distincţiei franceze va încuraja "lipsa de viziune, ignoranţa şi cinismul cu care Sorin Oprescu distruge memoria oraşului Bucureşti şi şansa, pentru generaţiile viitoare, de a se bucura de patrimoniul construit al Capitalei", protestatarii au afişat pancarde şi bannere cu mesaje precum "Crima, cruzimea, corupţia şi hoţia nu se premiază, se pedepsesc", "Dreptate pentru animale, opriţi uciderea câinilor fără stăpân", "Premiul 1 pentru demolarea patrimoniului, oameni aruncaţi în stradă, maşini pe trotuar, borduri noi pe cap de locuitor."

"Ce ne-a scos în stradă în mod deosebit în seara aceasta este tocmai ideea că, cel puţin teoretic această distincţie trebuie acordată pentru nişte merite deosebite, merite pe care noi considerăm şi ştim că primarul Oprescu nu le are. Am dori foarte mult ca incompetenţa şi lipsa de viziune şi corupţia unui primar să nu fie încurajată prin atribuirea unei medalii." a explicat Doina Vella.

Potrivit Donei Vella, protestul a avut un dublu rol. Departe de a se iluziona că pot opri decorarea lui Oprescu, bucureştenii şi-au propus însă să le transmită autorităţilor franceze mesajul că românii nu se lasă păcăliţi de pretextele invocate de acordarea acestei distincţii şi că aşteptă să afle adevăratele motive care au împins statul francez să acorde medalia "total nemeritată primarului Oprescu".

Pe de altă parte, protestul s-a dorit a fi "un gest civic absolut necesar". "Vocea cetăţeanului este mult mai puternică decât îşi imaginează foarte mulţi dintre români şi este important ca ea să fie auzită cu orice ocazie. Doar ei sunt cei care pot schimba cursul lucrurilor în bine.", a explicat Doina Vella.

"Nici nu ne putem explica, nici nu putem să credem lucrul asta. Mai în glumă, mai în serios dl primar a demolat foarte multe case construite în centrul istoric după o arhitectură chiar franceză. (...) Pentru noi chiar este surprinzător şi de neînţeles şi chiar am ruga să se mai reflecteze asupra acestei acordări de medalii. Cred că erau alte persoane îndreptăţite să primească aşa ceva", a explicat şi Dan Trifu, vicepreşedintele Eco-Civica, unul din ONG-urile cele mai active în oprirea abuzurilor ce au loc la nivelul Capitalei în materie de distrugere a spaţiilor verzi şi a patrimoniului arhitectonic.

"Ambasada Franţei şi poporul francez ar trebui să înţeleagă ca poporul român a fost alături de el la evenimentele tragice de acum două luni (masacrul de la Charlie Hebdo n.r.) şi că ar fi cazul să menţină sprijinirea micului Paris, căci face cinste Franţei ca o capitală europeană să poarte denumirea micul Paris.", a mai adăugat Dan Trifu.

Redăm, în continuare, principalele motive care i-au scos joi în stradă pe bucureştenii nemulţumiţi de încurajarea lui Sorin Oprescu, printr-o distincţie teoretic prestigioasă, spunem teoretic căci printre cei care au primit Legiunea de Onoare se numără şi Vladimir Putin, căruia i-a fost decernat în 2006 Marea Cruce a Legiunii de Onoare. Aceste motive au fost expuse de protestatari într-o scrisoare deschisă, adresată domnului Jean-Marc Todeschini, secretar de stat francez (cu rang de ministru delegat) pentru Veterani şi Memorie, pe care o redăm mai jos:

„Scrisoare deschisă pentru onoarea Bucureştiului

Domnului Jean-Marc Todeschini, secretar de stat pentru Veterani şi Memorie

Excelenţei Sale Francois Saint-Paul, ambasador al Franţei în România

Am aflat cu stupoare că primarul general al Capitalei, domnul Sorin Oprescu, urmează să primească distincţia „Cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare” de la statul francez, în cadrul unei ceremonii care va avea loc mâine, joi, 12 martie, la reşedinţa ambasadorului Franţei, însemnele urmând să fie oferite de către Secretarul de Stat pentru Veterani şi Memorie. Informaţiile au fost publicate de Mediafax, preluate dintr-un comunicat de presă al Ambasadei Franţei la Bucureşti.

Conform comunicatului, „Această decoraţie pune în valoare cariera de medic specialist a domnului Oprescu, de formaţie chirurg, fost director al Spitalelor Universitar şi Elias din Bucureşti, precum şi cariera politică pusă în serviciul Capitalei, în calitate de primar general, funcţie pe care o ocupă din 2008″.

Ne întrebăm pentru care dintre activităţile în calitate de primar al capitalei merită domnul Sorin Oprescu acordarea acestei distincţii:

- distrugerea sistematică a patrimoniului arhitectural al capitalei: 90 de case demolate în cartierul Matache–Buzeşti; menţinerea în ruină a zonei Lipscani; clădirile demolate în str. Christian Tell la nr. 16 şi 18, construite în 1895 şi în 1920, unde a locuit Dimitrie Ghika (1867-1954), un personaj de prim rang în diplomaţia românească, împreună cu fraţii săi, monseniorul Vladimir Ghika (beatificat de Biserica Catolică în anul 2013) şi fratele său Alexandru, pictor; Restaurantul Casei Regale „Flora”, de pe Şos. Kiseleff la nr. 39; copia în miniatură a grădinilor de la Versailles, care se aflau în curtea unei vile tot pe Şoseaua Kiseleff dar la nr. 45; casa prinţului Gheorghe Cantacuzino „Grănicerul” din Str. Gutenberg nr. 3 pentru care exista studiu istoric ce solicita clasarea ca monument istoric şi unde de atunci a fost amenajată o parcare meschină; casa de pe Str. Tudor Arghezi nr. 4 construită în 1840, una din puţinele case în stil neoclasic din Bucureşti etc.

- aprobarea construcţiilor ilegale în numeroase zone protejate şi distrugerea unor repere ce ţin de memoria comunităţii: un exemplu fiind proiectul de înlocuire a unui astfel de reper, oprit de cetăţenii Bucureştiului cu mari eforturi – fântâna de la Universitate, loc de întâlnire al bucureştenilor şi de adunare pentru manifestaţii, inclusiv Revoluţia din 1989 şi manifestaţiile reprimate sângeros în timpul mineriadelor.

- nerespectarea legislaţiei referitoare la urbanism: exemplul Penetraţiei Ciurel, proiect declarat ilegal în instanţă, dar bugetat în continuare.

- ruinarea patrimoniului istoric şi arhitectural prin lipsa intervenţiilor specifice, responsabile, de restaurare şi reinserare în circuitul cultural şi economic: Hotelul Concordia, Casa Miţa Biciclista, Hanul Solacolu, Restaurantul Cina şi Piaţa Palatului, Casa Nanu Muscel.

- lipsa de transparenţă în activitatea primăriei generale, ignorarea problemelor cetăţenilor: transportul în comun, calitatea aerului, reducerea spaţiilor verzi şi aşa insuficiente, lucrările de reamenajare a trotuarului pe segmentul Unirii-Romană, încă nefinalizate, executate de mântuială, cu multe pierderi şi care deja necesită reparaţii, la 1-2 ani de la realizare.

Lista poate continua.

Într-adevăr, domnul primar general Sorin Oprescu a excelat în toate aceste activităţi!

Aceste exemple nu reflectă comportamentul unui primar de capitală europeană de secol XXI, nu respectă niciun principiu de bună guvernare şi sunt tot atâtea sfidări ale legii şi ale cetăţeanului.

Ne exprimăm, prin urmare, mâhnirea cu privire la decizia decernării „Legiunii de Onoare a Republicii Franceze” domnului Sorin Oprescu.

Pentru meritele ca „medic specialist ale domnului Oprescu, de formaţie chirurg, fost director al Spitalelor Universitar şi Elias din Bucureşti” şi în administrarea acestor spitale ale capitalei nu ne pronunţăm, pentru că nu cunoaştem performanţele domniei sale.

Ştim însă sigur, trăind în Bucureşti şi cunoscând activitatea domniei sale ca Primar General al Capitalei, că în funcţia de primar nu s-a remarcat în mod pozitiv, ba dimpotrivă.

Această prestigioasă distincţie nu va face decât să încurajeze viziunea ignorantă şi distructivă a domnului Sorin Oprescu, primarul capitalei aflat în funcţie.

Ne pasă de oraşul nostru şi semnăm în calitate de bucureşteni.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.