Selecţionerul Mirel Rădoi, declaraţii înaintea partidei cu Austria din Liga Naţiunilor [video]

"Mental, Austria este favorită în meciul de mâine, pentru că noi venim după două înfrângeri categorice, atât ca rezultat, cât şi ca prestaţie de joc. Dar în timpul jocului se pot schimba multe mâine seară." - Mirel Rădoi.
Selecţionerul român Mirel Rădoi.
Selecţionerul român Mirel Rădoi. (Echipa naţională de fotbal a României/facebook)

Echipa naţională de fotbal a României întâlneşte, miercuri, de la ora 21:45, pe Stadionul ''Ilie Oana'' din Ploieşti, selecţionata Austriei, într-o partidă contând pentru Grupa 1, Liga B, a Ligii Naţiunilor.

Selecţionerul Mirel Rădoi a răspuns la întrebări la conferinţa de presă oficială a României înaintea partidei cu Austria.

"Cred că Austria va încerca să joace la fel decât în partida tur, cu un presing avansat. Va trebui să găsim spaţiile libere foarte repede pentru că jucătorii lor sunt compacţi atunci când fac presing. Mental, Austria este favorită în meciul de mâine, pentru că noi venim după două înfrângeri categorice, atât ca rezultat, cât şi ca prestaţie de joc. Dar în timpul jocului se pot schimba multe mâine seară. Şi în Austria când am jucat am plecat cu şansa a doua şi totuşi am reuşit să câştigăm. Din punct de vedere psihologic, jucătorii resimt lucrurile negative care s-au întâmplat în ultimele două partide. Am avut o discuţie cu ei, vom mai avea azi una... încercăm să reglăm lucrurile măcar din punct de vedere mental pentru că de antrenat nu avem decât ziua de azi să pregătim meciul cu Austria. Însă la nivel de mentalitate trebuie să schimbăm toţi ceva", a mărturist fostul internaţional Mirel Rădoi.

"E foarte greu să îi motivăm pe jucători, dar vom încerca, trebuie să găsim soluţii să îi facem să uite cele două înfrângeri. Nu văd o resemnare la jucători, văd o lipsă de reacţie în momentul de faţă. Însă după discuţii, cred că băieţii vor avea mâine seară o altă reacţie. Cred că la mijloc este meciul cu Islanda, prin acea ratare s-a dărâmat tot ceea ce construisem până atunci. E normal să aducem schimbări în echipă din punct de vedere fizic, chiar dacă poate echipa întâmpină o problemă de omogenitate. Din cauza pandemiei nu avem cum să apelăm la aceiaşi jucători. Gradul lor de accidentare e foarte mare şi nu putem să nu ţinem cont de asta, pentru că vor lipsi ulterior o perioadă foarte lungă. Mai departe, că vor fi 1, 2, 3 sau 5 jucători de la naţională Under-21, ei vor fi integraţi în echipa naţională şi acest lucru trebuie făcut în continuare. Poate din cauza lipsei de experienţă e normal să aibă fluctuaţii de formă, şi asta se va întâmpla şi în continuare", a continuat selecţionerul.

Mirel Rădoi, care a avut rezultate excepţionale cu naţionala de tineret după ce a folosit sistemul de joc 4-2-3-1, a explicat de ce nu foloseşte şi la prima reprezentativă aceeaşi abordare.

"Pentru că a trebuit să ne adaptăm de la jucători la jucători, de la un grup la altul. Când am venit la naţională de tineret mi s-a spus că de ce nu jucăm 4-3-3, că e un sistem modern. Am jucat 4-2-3-1, toată lumea a început să spună că e un sistem defensiv, dar am produs un fotbal ofensiv. Acum când încercăm să jucăm 4-3-3, se spune de ce nu ne întoarcem la 4-2-3-1. Diferenţa dintre aceste două sistem e că unul dintre mijlocaşii centrali mereu poate să urce în poziţie de număr 8. Deci mari diferenţe chiar nu sunt", a precizat Mirel Rădoi.

În opinia lui Rădoi, problema echipei naţionale este în ofensivă, "în ultimii 30 de metri", acolo unde prima reprezentativă a mai avut dificultăţi de-a lungul istoriei sale.

"E clar că în ambele meciuri în ultimii 30 de metri nu am produs aproape nimic. Asta e problema cu care ne confruntăm în acest moment şi cu care s-a confruntat echipa naţională de-a lungul istoriei, şi când eram eu jucător tot în zona aia avea probleme. Chiar dacă la momentul respectiv aveam jucători de mare calitate precum Adrian Mutu, ca să dau un exemplu. Deci este problemă noastră pe care încercăm să o rezolvăm, să vedem ce soluţii găsim pentru jucători când ajung în ultimii 30 de metri pentru a crea mai mult pericol la poarta adversă", a conchis Rădoi.

Pentru ehipa naţională de fotbal a României urmează un nou test, o nouă misiune grea.

După eşecurile cu Islanda (1-2) şi Norvegia (0-4), tricolorii lui Mirel Rădoi vor întâlni selecţionata Austriei, miercuri, de la ora 21:45.