Şeful Pentagonului avertizează China în privinţa insulelor din Marea Chinei de Sud

Un membru al echipajului avionului american P-8A  Poseidon prezintă imagini cu activităţile de contrucţie chineze pe  Reciful Fiery Cross în disputatele Insule Spratly, Marea Chinei de  Sud.
Un membru al echipajului avionului american P-8A Poseidon prezintă imagini cu activităţile de contrucţie chineze pe Reciful Fiery Cross în disputatele Insule Spratly, Marea Chinei de Sud. (Captură Foto)

Şeful armatei americane a avertizat China să nu mai construiască insule în Marea Chinei de Sud, avertizând că SUA îşi va menţine patrulele în apele internaţionale şi în spaţiul aerian din regiunea Asia-Pacific.

Secretarul american al Apărării Ashton Carter a făcut remarci sfidătoare miercuri în timpul unei ceremonii desfăşurate în Hawaii pentru instalarea amiralului Harry B. Harris, noul comandant al forţelor militare americane în Pacific.

“Nu ar trebui să se înţeleagă greşit: Statele Unite vor zbura, vor naviga şi vor opera oriunde o va permite legea internaţională, aşa cum o facem în jurul lumii”, a declarat Carter la baza militară din Pearl Harbor.

Washingtonul acuză Beijing-ul că desfăşoară un program masiv de “revendicare teritorială” în arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud şi susţine că pretenţiile teritoriale ale Chinei asupra insulelor artificiale ar putea militariza şi mai mult regiunea.

Un ziar chinez de stat a avertizat luni că un război între SUA şi China este “inevitabil” dacă Washingtonul nu va înceta să ceară Beijing-ului să îşi suspende proiectele de construcţie din Marea Chinei de Sud.

Carter a declarat miercuri că navele şi avioanele de luptă americane vor continua să patruleze în zonă, acuzând China de intensificarea tensiunilor regionale.

SUA nu recunoaşte suveranitatea Chinei în zonele disputate ale Mării Chinei de Sud şi a declarat că ia în considerare trimiterea de nave şi avioane de luptă pentru a testa pretenţiile teritoriale ale Beijing-ului.

Administraţia Obama şi-a îndreptat tot mai mult atenţia către Asia în ultimii ani, susţinând că nicio regiune nu este mai importantă pentru interesele pe termen lung ale Statelor Unite decât regiunea asiatică.

O nouă evaluare publicată luna trecută de Carnegie Endowment for Internaţional Peace susţine că politica americană în Asia nu a fost un succes şi că puterea şi influenţa SUA în regiune este în declin.

Observatorii consideră că eforturile Statelor Unite de a-şi creşte prezenţa în Asia-Pacific are ca obiectiv controlarea amplificării influenţei şi puterii Chinei în regiune.

La rândul ei, China acuză SUA de interferenţă în problemele regionale şi că alimentează în mod intenţionat tensiunile în Marea Chinei de Sud.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe