SUA va trimite soldaţi în apropierea contestatelor Insule Spratly

Structura construită de China în apropierea Insulelor Spratly.
Structura construită de China în apropierea Insulelor Spratly. (Captură Foto)

Un nou acord cu Filipine oferă Statelor Unite posibilitatea de a trimite soldaţi la două baze militare situate în apropierea contestatelor Insule Spratly din Marea Chinei de Sud. Noul acord bilateral pentru apărare, încheiat între SUA şi Filipine, oferă forţelor americane acces la cel puţin 8 baze militare identificate pentru a efectua o rotaţie a trupelor.

Acordul are loc în urma celui de-al 26-lea Summit ASEAN din Malaezia, la sfârşitul căruia cei 10 membri ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est au emis o declaraţie în care au citat “temeri serioase” cu privire la agresiunea regimului chinez în Marea Chinei de Sud şi au făcut apel la “cumpătare în desfăşurarea activităţilor”.

Tensiunile au crescut tot mai mult în privinţa Insulelor Spratly, în particular. Insulele sunt situate la aproximativ 1600 km distanţă de cel mai sudic punct al Chinei, în Hainan, iar regimul chinez construieşte noi insule şi noi baze militare în regiune.

Disputatele Insule Spratly sunt revendicate de China, Taiwan, Vietnam, Malaezia, Brunei şi Filipine, dar tensiunile au fost concentrate în principal în jurul pretenţiilor teritoriale ale regimului chinez asupra regiunii.

Conform ziarului american Stars and Stripes, declaraţia ASEAN susţine că revendicarea insulelor din Marea Chinei de Sud a “erodat încrederea şi ar putea submina pacea, securitatea şi stabilitatea” din regiune.

Noul acord dintre SUA şi Filipine va amplifica prezenţa forţelor americane în regiune. Şeful Statului Major al forţelor armate filipineze, generalul Gregorio Catapang, a discutat recent la postul de televiziune ABS-CBN News din Manila despre acest acord, care a fost negociat în octombrie 2014. El a declarat că şeful forţelor americane în Asia-Pacific, amiralul Samuel Locklear, a identificat 8 baze în Filipine şi că Statele Unite vor începe rotaţia trupelor în aceste baze.

Printre aceste baze se numără Baza Aeriană Antonio Bautista şi Staţia Navală Carlito Cunanan din Palawan care, conform publicaţiei Stars and Stripes, “vor oferi Statelor Unite un acces rapid la Insulele Spratly.”

Acest acord nu a fost singurul pact semnat de SUA cu un aliat din Asia-Pacific. Tot după Summitul ASEAN, în timpul unor discuţii în format 2 2 desfăşurate la New York în 27 aprilie, Statele Unite şi Japonia au anunţat noile linii directoare ale cooperării în domeniul apărării.

Aceste linii directoare vor permite Japoniei să trimită soldaţi pentru a susţine operaţiunile americane, fără necesitatea unei legislaţii în acest sens, conform unui raport al IHS Jane’s.

“Este prima revizuire din 1997 a Liniilor Directoare privind Cooperarea dintre SUA şi Japonia şi confirmă interesul tot mai mare al Japoniei pentru extinderea utilizării armatei sale”, susţine IHS Jane’s, adăugând că această mişcare este văzută în mare parte ca fiind un contrabalans la creşterea puterii militare a Chinei.

Oficialii americani au declarat că angajamentul lor faţă de securitatea Japoniei rămâne puternic, conform Reuters. Ei au subliniat că acest angajament include toate teritoriile Japoniei, inclusiv Insulele Senkaku din Marea Chinei de Est, care sunt de asemenea revendicate de China.

Japonia va fi capabilă să coopereze cu armata americană la nivel global, în sectoare ce includ apărarea împotriva rachetelor balistice, spaţiul cibernetic şi securitatea maritimă. Reuters a susţinut că anul trecut guvernul nipon a reinterpretat Constituţia sa pacifistă de după cel de-al Doilea Război Mondial, adăugând că rezoluţiile din acest an acordă Japoniei dreptul la o “apărare colectivă”.

Secretarul american de stat John Kerry a declarat că aceste linii directoare vor îmbunătăţi securitatea Japoniei, vor descuraja ameninţările şi vor contribui la pacea şi stabilitatea regională.

Deşi Kerry a evitat să se refere la China, el a menţionat direct unele dintre principalele ameninţări ale regimului chinez în regiune – în special crearea de către Beijing a unei zone de apărare aeriană deasupra Mării Chinei de Est, care nu este recunoscută de celelalte naţiuni.

“Statele Unite şi Japonia susţin împreună că disputele din regiune trebuie să fie rezolvate pe cale paşnică”, a declarat Kerry. “Respingem orice sugestie ca libertatea de navigare, survolare şi pentru alte utilizări legale ale spaţiului maritim şi aerian să fie privilegii acordate statelor mici de către marile state.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe