SUA avertizează Beijingul să nu destabilizeze Marea Chinei de Sud

Structură construită de armata chineză în reciful Johnson South din Arhipelagul Spratly.
Structură construită de armata chineză în reciful Johnson South din Arhipelagul Spratly. (Getty Images)

Statele Unite au avertizat că eforturile Chinei de a-şi extinde teritoriul în Marea Chinei de Sud prin activităţi de construcţie pe insulele disputate reprezintă o ameninţare pentru stabilitatea regională.

Un set nou de imagini din satelit, publicate recent, au dezvăluit că statul chinez extinde artificial un recif în apele disputate, aparent pentru a-şi consolida revendicările teritoriale.

Imaginile de satelit publicate pe website-ul Centrului pentru Studii Strategice şi Internaţionale surprinde o flotilă de nave chineze care se ocupă cu operaţiuni de drenare pe aşa numitul Recif Mischief, situat la vest de Insulele Spratly, disputate de Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan, Vietnam şi China.

Jeff Rathke, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, a declarat că Washingtonul este îngrijorat că Beijingul “ar putea militariza avanposturile de pe insulele disputate din Marea Chinei de Sud”, susţine publicaţia Economic Times.

“Astfel, monitorizăm această situaţie îndeaproape şi continuăm să discutăm despre îngrijorările noastre cu China şi alte state din regiune, cu scopul de a îndemna toate părţile să evite desfăşurarea de activităţi destabilizatoare”, a afirmat Rathke, adăugând că ţările care au pretenţii teritoriale ar trebui să folosească mijloace paşnice şi diplomatice pentru a rezolva disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud.

În urmă cu o lună, revista militară Jane's Defence Weekly a atenţionat că Beijingul creează noi insule şi le extinde pe cele deja existente în regiunile care fac obiectul unor litigii teritoriale în Marea Chinei de Sud. Potrivit acestei surse, China încearcă să creeze în zonele disputate o reţea de fortificaţii militare navale şi aeriene cu ajutorul a cinci insule noi, construite în special cu ajutorul unei nave de tip dragor gigant.

Din punct de vedere juridic, crearea de noi insule nu va ajuta China să revendice aceste teritorii disputate deoarece Convenţia ONU asupra Drepturilor Mării nu abordează decât pretenţii asupra insulelor naturale şi nu asupra teritoriilor create artificial.

Dar, susţin analiştii militari, prezenţa siturilor militare în regiune ar putea reprezenta un avantaj important în cazul declanşării unui conflict militar în arhipelagul Insulelor Spratly.

SUA nu are vreo pretenţie teritorială în regiune dar îşi susţine aliaţii asiatici împotriva presiunii chineze şi a declarat că libertatea de navigaţie este în interesul său naţional.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe