General american: Puterea aeriană a Rusiei şi Chinei o va depăşi pe cea a SUA în viitor


Avioane de luptă F-35 cu tehnologie Stealth.
Avioane de luptă F-35 cu tehnologie Stealth. (Captură Foto)

Şeful Forţelor Aeriene Americane, generalul Mark Welsh, a avertizat în privinţa creşterii puterii aeriene a Rusiei şi Chinei, susţinând că decalajul dintre cele două ţări şi SUA a dispărut.

Welsh a declarat luni pentru Fox News că Rusia şi China sunt două exemple de ţări care vor reprezenta o putere pe câmpul aerian de luptă în următorii 3 sau 5 ani. “Dacă continuă astfel, atunci se vor descurca mai bine decât o facem noi în multe zone”.

“Forţa [lor] aeriană, în următorii 3 până la 5 ani, va avea o capabilitate mai mare decât cea de care dispunem în prezent. Avioanele F-35 vor rămâne cu o generaţie în faţa lor. F-22 la fel. În rest, tot ceea ce avem nu va mai rămâne cu un pas în faţa [tehnologiilor şi capacităţilor] lor. Decalajul a dispărut”, a adăugat el.

Generalul a făcut aceste comentarii în timpul unei vizite de trei zile la Baza Aeriană Langley din Virginia, SUA.

Welsh a mai declarat că alte aproximativ 12 ţări din jurul lumii vor folosi în viitor avioanele de luptă sofisticate ruse şi chineze.

Oficialii americani şi-au exprimat temerile în legătură cu dezvoltarea puterii militare a Chinei şi Rusiei în ultimii câţiva ani.

Aceste temeri au loc în ciuda faptului că, în baza datelor colectate de Institutul Internaţional de Cercetare a Păcii din Stockholm, SUA cheltuie de trei ori mai mult decât China şi bugetul său militar este de şapte ori mai mare decât cel al Rusiei.

Relaţiile Washingtonului s-au răcit cu Rusia şi China datorită crizei din Ucraina şi, respectiv, datorită proiectelor de construcţii chineze în Marea Chinei de Sud.

SUA acuză China de derularea unui program masiv de revendicare teritorială în arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud şi susţine că pretenţiile teritoriale ale Beijing-ului asupra insulelor artificiale ar putea militariza şi mai mult regiunea.

Un ziar chinez de stat a avertizat luni că un război între cele două superputeri este inevitabil dacă Washingtonul nu va înceta să ceară Beijing-ului să îşi suspende proiectele de construcţie în Marea Chinei de Sud.

“Intensitatea conflictului va fi cu mult mai mare decât ceea ce oamenii consideră în general a fi o ‘divergenţă’”, a raportat Global Times.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.