Alte două comisii parlamentare de anchetă la orizont. Ţintele: arhiva SIPA şi ANRE

În Parlament, la votarea bugetului pe 2016.
În Parlament, la votarea bugetului pe 2016. (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Plenul reunit al Parlamentul a dat undă verde, miercuri, înfiinţării a două noi comisii de anchetă: cea privind controversata arhivă SIPA şi cea privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Comisia privind arhiva SIPA

Potrivit Hotnews.ro, comisia va fi alcătuită din senatorii Şerban Nicolae, Marian Pavel, Adrian Diaconu şi deputaţii Alexandru Bălănescu, Costel Dunava, Liviu Pleşoianu, Mihai Popa.

Printre obiectivele comisiei se numără stabilirea rolului activ al ministrului de resort la adoptarea HG 127/2006, precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni prevăzut de această hotărâre, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare şi de ce nu s-a emis o nouă hotărâre privind prelungirea termenului, identificarea procedurilor stabilite pentru inventariere, preluare de către comisia numită prin ordin, predare, depozitare şi păstrare a arhivei, precum şi procedura stabilită pentru accesul la documentele din arhiva SIPA.

Un alt obiectiv al comisiei este audierea persoanelor care au numit comisiile de inventariere, care au avut acces în arhiva în mod legal cu privire la informaţiile sau documentele pe care le-au accesat, în ce scop au fost folosite şi care este actul constatator al acestor verificări, precum şi a persoanelor din cadrul ANP care au avut în custodie arhiva, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhiva fără respectarea condiţiilor legale, precum şi la solicitarea cui au accesat arhiva şi cu acceptul cui.

Comisia vrea să mai afle dacă documentele aflate în arhivă, hard-urile şi alte acte în format electronic au fost fotocopiate, sustrase, distruse, de către cine şi în ce scop.

PNL nu susţine înfiinţarea acestei comisii, dar va participa cu membri, a anunţat senatorul liberal Daniel Fenechiu. Reprezentanţii USR au votat împotriva.

Comisia privind ANRE

Comisia privind ANRE, propusă de parlamentarii PSD, urmează să verifice cum au fost transpuse în legislaţia secundară obligaţiile ce decurg din legea energiei electrice şi a gazelor naturale, dar şi modul în care aceasta a influenţat modificarea preţului energiei la consumatorul final, informează Agerpres.

Comisia va verifica şi modul în care au fost respectate atribuţiile şi obligaţiile ce decurg din OUG 33/2004 privind organizarea şi funcţionarea ANRE din punct de vedere al structurii organizatorice, al promovării personalului, al desfăşurării activităţii de control privind modul în care şi-au îndeplinit operatorii atribuţiile legale. De asemenea, Comisia de anchetă va verifica şi modul în care a fost asigurat un mediu concurenţial eficient, transparent şi nediscriminatoriu în funcţionarea pieţelor de energie electrică, gaze naturale, energie regenerabilă şi certificate verzi, precum şi modul în care a fost asigurată protecţia consumatorului final şi sprijinirea clienţilor vulnerabili.

Comisia va fi compusă din parlamentarii: Gheorghe Marin, Radu Ştefan Oprea, Miron Alexandru Smarandache, Marius Bota, Dumitru Chiriţă, Iulian Iancu şi Laurenţiu Nistor.