Schimbare de direcţie? Duterte urmăreşte o alianţă cu Rusia şi China

Analiştii se întreabă în ce mod va evolua relaţia SUA-Filipine, în special după ce preşedintele Duterte a anunţat că plănuieşte să construiască alianţe cu doi dintre rivalii Washingtonului: China şi Rusia.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (Captură Foto)

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a susţinut luni că va vizita Rusia şi China în acest an pentru a dezvolta o politică externă independentă şi pentru a forma alianţe cu două puteri care au rivalităţi istorice cu SUA. Ostilitatea lui Duterte faţă de americani a devenit “obişnuită”. Tot luni, liderul filipinez a acuzat Washingtonul de “ipocrizie”.

Duterte a declarat că Filipine a ajuns într-un punct de cotitură în ceea ce priveşte relaţiile sale cu SUA şi că doreşte să îşi întărească legăturile cu alte state. Totuşi, el a ales două puteri globale cu care Washingtonul s-a duelat pe scena politică internaţională.

Liderul filipinez a declarat săptămâna trecută că în curând – şi de mai multe ori – va vizita China, cu care are legături încă tensionate în urma unui caz de arbitraj privind Marea Chinei de Sud câştigat de Filipine în luna iulie. El a menţionat că premierul rus Dmitri Medvedev îl aşteaptă la Moscova.

Beijingul revendică majoritatea Mării Chinei de Sud, prin care trec anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au manifestat pretenţii teritoriale rivale. O curte de arbitraj din Haga a invalidat în luna iulie pretenţiile Chinei în regiunea maritimă contestată într-un caz deschis de Filipine, o decizie pe care Beijingul refuză să o recunoască.

“Nu sunt pregătit să rup cu adevărat legăturile (cu SUA), dar vom aveam alianţe deschise cu China. [În plus] Medvedev aşteaptă vizita mea”, a declarat Duterte reporterilor, adăugând că va deschide “cealaltă parte a barierei ideologice”.

În plus, Duterte a declarat că investiţiile sunt binevenite şi a ignorat temerile anunţate săptămâna trecută de agenţia de rating Standard and Poor’s cu privire la economia Filipinelor în timpul mandatului său şi imprevizibilitatea acestuia.

“Nu luaţi în seamă ratingurile. Voi deschide Filipinele pentru afaceri, alianţe comerciale şi comerţ”, a precizat preşedintele.

Duterte a mai declarat că va deschide companiile de telecomunicaţii şi aeriene, două sectoare controlate de mult timp de jucătorii locali şi criticate ca fiind necompetitive. Totuşi, el nu a dat detalii în legătură cu această chestiune.

Mai mult, preşedintele filipinez a declarat că exclude participarea ţării sale într-un conflict maritim dacă vreunul ar fi iniţiat de SUA, în ciuda unui tratat semnat în 1951 între cele două ţări şi pe baza căruia Duterte şi Manila sunt obligate legal să susţină Washingtonul.

Nu este clar dacă deciziile şi remarcile lui Duterte vor afecta negativ relaţiile dintre SUA şi Filipine. Armatele americană şi filipineză sunt programate să desfăşoare un exerciţiu maritim comun în prima jumătate a lunii octombrie.

Ambasada americană din Manila a anunţat luni că va trimite, pentru două săptămâni, două avioane C130 şi 100 de soldaţi la o bază aeriană din centrul Filipinelor, ca parte a unui acord privind rotaţia trupelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe