Întâlnirea Obama-Duterte în Laos anulată după insultarea liderului american

Preşedintele american Barack Obama a anulat prima întâlnire cu liderul filipinez Rodrigo Duterte. Decizia a fost determinată de cuvintele vulgare folosite de Duterte pentru a-l descrie pe omologul său american.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Cu o zi înaintea întâlnirii ce urma să aibă loc în Laos, cu ocazia summitului regional al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), noul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte l-a descris pe Obama, într-o discuţie cu reporterii, ca pe un “pungaş”.

Obama a aflat de această remarcă în ultima zi a summitului G20 din Hangzhou din China. Liderul american a declarat că şi-a însărcinat consilierii să discute cu oficialii din Filipine pentru “a afla dacă, de fapt, aceasta este o perioadă în care putem avea conversaţii constructive şi productive”.

“Întotdeauna doresc să mă asigur că, dacă am o întâlnire, aceasta să fie de fapt productivă şi că putem reuşi ceva”, a precizat Obama reporterilor.

În schimb, liderul american se va întâlni cu preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe.

Abuzuri

Nu este pentru prima dată când Duterte foloseşte un astfel de limbaj. La începutul anului, el adresat cuvinte jignioare la adresa Papei Francisc şi a ambasadorului american Philip Goldberg.

Mânia lui Duterte pare să fi fost declanşată de faptul că, la întâlnirea planificată, Obama dorea să discute despre problema drepturilor omului. Preşedintele filipinez a declarat că acel lucru ar fi “nepoliticos”.

Grupurile pentru drepturile omului au manifestat temeri în legătură cu uciderea a peste 2.400 de persoane în cadrul campaniei privind traficul ilegal de droguri din Filipine. Înaintea întâlnirii planificate, Obama a declarat că este conştient de importanţa luptei împotriva comerţului cu droguri, dar a precizat că aceasta ar trebui făcută pe baza respectării legii.

Duterte a replicat: “Mulţi vor fi ucişi până când ultimul traficând este scos de pe străzi. Vom continua până când îl vom ucide pe ultimul producător de droguri”.

Marea Chinei de Sud

Filipine a fost un aliat cheie al SUA în disputa sa cu Beijingul privind libertatea de deplasare în Marea Chinei de Sud. În luna iulie, o curte de arbitraj din Haga a invalidat pretenţiile teritoriale ale regimului comunist chinez pentru cea mai mare parte a Mării Chinei de Sud în cadrul unui proces intentat de Filipine.

SUA a acuzat China de militarizarea unei rute comerciale globale şi periclitarea libertăţii de mişcare pe apă şi în aer în regiunea respectivă.

În plus, Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au manifestat pretenţii teritoriale rivale în Marea Chinei de Sud.

Summitul ASEAN va avea loc în capitala Laosului, Vientiane. Cei 10 membri ai blocului – Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Birmania, Filipine, Singapore, Tailanda şi Vietnam – se vor întâlni de asemenea şi cu lideri din China, Japonia, Coreea de Sud, Australia, India, Rusia şi Statele Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe