Construcţii observate pe 3 insule revendicate de Beijing în Marea Chinei de Sud

Fotografii prin satelit recente înfăţişează clădiri ce par hangare pentru avioane construite de Beijing pe insulele revendicate în Marea Chinei de Sud, conform unui think tank din Washington.
Poză din satelit asupra Recifului Mischief din Marea Chinei de Sud.
Poză din satelit asupra Recifului Mischief din Marea Chinei de Sud. (Captură Foto)

Fotografiile făcute prin satelit la sfârşitul lunii iulie arată că hangarele, construite pe Recifele Fiery, Subi şi Mischief din Arhipelagul Spratly, au spaţiu pentru fiecare tip de avion de luptă al forţei aeriene chineze, a declarat Center for Strategic and Internaţional Studies (CSIS).

“Cu excepţia unei staţionări scurte a unui avion de transport militar pe Reciful Fiery Cross la începutul acestui an, nu există nicio dovadă că Beijingul a plasat avioane de luptă în aceste avanposturi. Dar construirea rapidă a hangarelor armate pe toate cele trei insule indică faptul că situaţia se va schimba probabil”, conform raportului CSIS.

Beijingul revendică majoritatea Mării Chinei de Sud, pe unde tranzitează anual mărfuri în valoare de 5 trilioane de dolari. Filipine, Vietnam, Malaezia, Taiwan şi Brunei au manifestat de asemenea pretenţii teritoriale în această zonă.

Imaginile de satelit au fost publicate la aproximativ o lună după ce o curte internaţională de arbitraj din Haga a dat o decizie care nu recunoaşte pretenţiile teritoriale exagerate ale Chinei în regiunea bogată în resurse. Beijingul a respins decizia.

SUA a cerut regimului comunist chinez şi altor pretendenţi să nu îşi militarizeze activele în Marea Chinei de Sud.

Beijingul a negat în repetate rânduri că face acest lucru şi, în schimb, a criticat patrulele şi exerciţiile militare americane, susţinând că acestea amplifică tensiunile din regiune.

“China are o suveranitate incontestabilă asupra insulelor Spratly şi a apelor învecinate”, a susţinut marţi Ministerul chinez al Apărării.

“China a declarat de multe ori că activităţile de construire pe insulele şi recifele din Arhipelagul Spratly au mai multe scopuri şi, cu excepţia cerinţelor militare defensive necesare, ele folosesc în probleme civile”.

Legăturile statelor din regiune s-au deteriorat înainte şi după decizia Curţii de la Haga.

Regimul chinez a trimis bombardiere şi avioane de luptă pentru a efectua patrule în apropierea insulelor contestate din Marea Chinei de Sud.

În acelaşi timp, Japonia s-a plâns în legătură cu ceea ce a declarat că au fost multiple intruziuni în apele sale teritoriale din jurul unui alt grup de insule contestate în Marea Chinei de Est.

Toate hangarele prezintă indicii de consolidare structurală, a precizat CSIS.

“Ele sunt mult mai groase decât dacă le-aţi construi pentru orice scop civil”, a declarat Gregory Poling de la CSIS pentru New York Times, primul ziar care a publicat noile imagini. “[Hangarele] sunt întărite pentru a rezista în faţa unei lovituri”.

Alte instalaţii includ turnuri neidentificate şi structuri hexagonale construite, de asemenea, pe unele dintre insuliţele regiunii în lunile recente, a mai adăugat CSIS.

În plus, Reuters a raportat în această săptămână că Vietnamul şi-a fortificat discret câteva dintre insulele sale în Marea Chinei de Sud cu noi lansatoare mobile de rachete.

Un nou satelit

Situaţia din Marea Chinei de Sud se va complica şi mai mult după ce Beijingul a lansat un nou satelit care îl va ajuta să îşi protejeze interesele maritime, a raportat la sfârşitul acestei săptămâni China Daily.

Satelitul Gaofen 3 a fost lansat miercuri şi are un sistem radar care capturează imagini din spaţiu cu o rezoluţie de până la un 1 metru şi poate fi operat în orice fel de condiţii meteo, a declarat ziarului Administraţia de Stat chineză pentru Ştiinţă, Tehnologie şi Industrie destinată Apărării Naţionale.

“Satelitul va juca un rol important în monitorizarea mediului maritim, a insulelor şi recifelor, a navelor şi platformelor petroliere”, a precizat China Daily.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe