Preşedintele filipinez ameninţă cu ieşirea ţării sale din ONU. Ministrul de externe calmează spiritele

Preşedintele filipinez Duterte a declarat că s-ar putea retrage din ONU din cauza criticilor aduse la adresa războiului său împotriva drogurilor. ONU a făcut apel la suspendarea omorurilor extrajudiciare, susţinând că cei care acţionează în numele organismelor statului ar trebui să fie traşi la răspundere.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (Captură Foto)

UPDATE

În urma scandalului creat duminică de afirmaţiile dure ale preşedintelui filipinez, Ministrul de Externe al Filipinelor a ţinut să clarifice, luni, că ţara sa nu intenţionează să părăsească ONU.

*********

Într-o conferinţă de presă plină de vulgarităţi, susţinută în primele orele ale zilei de duminică, preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a ameninţat că este posibil ca ţara sa să se retragă din ONU din cauza comentariilor făcute de controversata organizaţie internaţională.

Doi experţi ONU în drepturile omului au publicat săptămâna trecută o declaraţie în care au cerut guvernului filipinez “să pună capăt valului curent de execuţii şi omoruri extrajudiciare” ce au loc în cadrul campaniei lui Duterte împotriva drogurilor.

“Nu doresc să vă insult, dar poate ar trebui doar să decidem să ne separăm de Naţiunile Unite”, a declarat Duterte în timpul conferinţei de presă din oraşul Davao.

Întrebat în legătură cu posibilele consecinţe ale comentariilor sale, preşedintele filipinez a susţinut: “Nu îmi pasă de ei. Ei sunt cei care interferează”.

Preşedintele a declarat că ONU nu a făcut nimic pentru Filipine, fără să menţioneze programele organismului internaţional de reducere a sărăciei sau ajutoarele acordate după taifunuri sau alte calamităţi naturale.

“Nu puteţi să publicaţi pur şi simplu o declaraţie lamentabilă împotriva unei ţări”, a susţinut Duterte.

Duterte a evidenţiat persistenţa foametei şi a terorismului ca exemple ale eşecurilor ONU.

“Ştiţi, ONU, dacă puteţi spune un lucru rău despre mine eu pot să spun 10 (despre voi)”, a declarat el. “Dacă v-aţi fi respectat într-adevăr mandatul, aţi fi oprit toate aceste războaie şi omoruri”.

Război dur împotriva drogurilor

Raportorul special al ONU asupra execuţiilor sumare, Agnes Callamard, a afirmat că anumiţi oficiali din Filipine ar putea fi traşi la răspundere pentru omoruri extrajudiciare în cazul unor presupuşi traficanţi şi dependenţi de droguri.

Duterte a cerut anterior populaţiei din mahalalele Filipinelor să îşi ucidă vecinii care sunt suspectaţi a fi dependenţi de droguri – o afirmaţie despre care consilierii săi au declarat că nu s-a dorit a fi luată în considerare ad litteram.

Într-o declaraţie, Callamard a precizat că “lupta împotriva comerţului ilegal cu droguri nu scuteşte guvernul de obligaţiile sale legale internaţionale şi nu îi protejează pe cei care acţionează în numele unor organisme de stat sau alte persoane în faţa răspunderii pentru omoruri ilegale”.

Şeful poliţiei naţionale filipineze a susţinut că aproximativ 900 de persoane au fost ucise de către persoane neidentificate de când Duterte a devenit preşedinte în luna mai. Poliţia a ucis alte aproximativ 665 de persoane suspectate de implicare în traficul de droguri.

Duterte a declarat că poliţia filipineză a ucis doar în cazuri de autoapărare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe