Duterte cere evacuarea forţelor speciale americane din Filipine

Preşedintele filipinez a cerut ca forţele speciale americane prezente în Filipine să părăsească ţara, invocând temeri legate de securitatea soldaţilor americani. Anunţul a fost făcut la câteva zile după ce preşedintele Duterte l-a insultat pe omologul său american Obama.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (Captură Foto)

Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a cerut luni retragerea armatei americane dintr-o insulă sudică, temându-se că prezenţa trupelor americane în zonă ar putea complica ofensiva împotriva militanţilor islamişti cunoscuţi pentru decapitarea occidentalilor.

Duterte, care a fost în centrul atenţiei săptămâna trecută datorită unui discurs televizat agresiv la adresa Statelor Unite şi a preşedintelui Barack Obama, a declarat că forţele speciale care pregătesc acum soldaţi filipinezi sunt ţinte valoroase pentru grupul Abu Sayyaf – asociat cu grupul jihadist Statul Islamic – în condiţiile intensificării operaţiunilor împotriva militanţilor.

Afirmaţiile preşedintelui filipinez, un fost primar din sudul ţării cunoscut pentru cuvintele sale dure şi temperamentul schimbător, amplifică nesiguranţa în ceea ce priveşte impactul pe care îl va avea mandatul său prezidenţial asupra uneia dintre cele mai bune alianţe ale SUA în Asia.

Duterte doreşte o politică externă independentă şi susţine că legăturile apropiate cu SUA sunt cruciale, dar, în acelaşi timp, a acuzat de mai multe ori fosta putere colonială de ipocrizie când a fost criticat pentru războiul său sângeros împotriva drogurilor. El a negat vinerea trecută că l-ar fi insultat pe Obama.

O parte dintre membrii forţelor speciale americane au fost ucişi în sudul Filipinelor începând cu 2002, când Washingtonul a trimis soldaţi în zonă pentru a pregăti şi consilia unităţile locale ce luptă împotriva militanţilor Abu Sayyaf. Trimiterea soldaţilor americani în Filipine a făcut parte din Operaţiunea Enduring Freedom, inclusă în strategia globală a SUA împotriva terorismului.

În această operaţiune, aproximativ 1.200 de americani se aflau în oraşul Zamboanga şi pe insulele Jolo şi Basilan, ambele fiind fortăreţe ale grupului Abu Sayyaf, cunoscut pentru brutalitatea sa şi pentru obţinerea unor sume imense de bani din luarea de ostatici.

Duterte avertizează că soldaţii americani sunt expuşi riscului

“Aceste forţe speciale trebuie să plece”, a precizat Duterte într-un discurs susţinut în timpul unei ceremonii de depunere a jurământului de către noi oficiali. Nu doresc o îndepărtare de SUA ,dar soldaţii trebuie să plece”.

Duterte a adăugat: “Americanii, [militanţii Abu Sayyaf] chiar îi vor ucide, vor încerca să îi răpească şi să obţină recompense”.

Programul american a fost suspendat în Filipine în 2015, dar o prezenţă militară redusă a fost menţinută pentru logistică şi suport tehnic. În ceea ce priveşte securitatea, Washingtonul s-a focusat în ultima perioadă mai mult pe Marea Chinei de Sud decât pe Filipine.

În discursul său adresat luni oficialilor, Duterte a repetat comentariile făcute săptămâna trecută, când a acuzat SUA de comiterea de atrocităţi împotriva musulmanilor în urmă cu un secol pe insula Jolo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe