Rusia va trimite drone Orlan-10 în zona Arctică. Testarea lor începe în 2015


 Soldaţi ruşi învaţă să mânuiască o dronă Orlan-10.
Soldaţi ruşi învaţă să mânuiască o dronă Orlan-10. (Captură Foto)

Rusia va trimite în zona Arctică o serie de drone înainte de sfârşitul acestui an ca parte a unui plan de a construi o reţea uniformizată de unităţi militare în teritoriile sale arctice, a susţinut luni agenţia rusă de ştiri Tass.

Autorităţile ruse au declarat că vor trimite dronele Orlan-10 în districtul militar estic din Chukotka, o regiune autonomă în estul îndepărtat al Rusiei. Primele teste de zbor ale dronelor vor avea loc în condiţii cu temperaturi scăzute la începutul anului următor.

“Centrul de comandă şi operatorii au fost instruiţi la un centru pentru drone situat în apropiere de Moscova. Până la sfârşitul acestui an, specialişti în dronele Orlan-10 vor sosi la aerodromul Anadir-Ugolni”, conform Tass.

Dronele Orlan-10 vor fi folosite pentru supraveghere şi desfăşurarea de inspecţii în apele teritoriale ale Rusiei. De asemenea, ele vor fi folosite în exerciţii de pregătire pentru luptă în apropierea zonei maritime, de-a lungul coastei Oceanului Arctic, a raportat Tass.

În plus, ministrul rus al apărării a declarat că doreşte să construiască 13 aerodromuri şi 10 radare în zona Arctică.

Trimiterea dronelor în regiunea Arctică are loc într-un moment în care guvernul rus plănuieşte să îşi îmbunătăţească forţa marină şi forţa aeriană, ca parte a unui plan mai amplu de a stăpâni canalul navigabil care se formează în urma topirii gheţii polare. Pentru aceasta Rusia doreşte să adauge 40 de nave de luptă şi să cumpere 150 de avioane de luptă noi pentru Forţele sale Arctice, a raportat Business Insider.

De asemenea, un oficial senior din armata rusă a anunţat luni că va fi formată o “armată mixtă pentru apărare aeriană”, care va fi trimisă în zona Arctică în 2015 pentru a extinde prezenţa Rusiei în regiune.

Aceste noi mişcări au loc după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat în luna noiembrie că Moscova plănuieşte să înfiinţeze un Centru pentru Comanda sa Arctică la o bază navală folosită de Flota Nordică. Putin a declarat la acea vreme că noul centru va deveni operaţional în 1 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe