Premierul nipon vrea extinderea razei de acţiune a armatei japoneze

Primul Ministru al Japoniei, Shinzo Abe (C), tinand un discurs alaturi de Ministrul japonez al Apararii, Itsunori Onodera (S), 27 octombrie 2013.
Primul Ministru al Japoniei, Shinzo Abe (C), tinand un discurs alaturi de Ministrul japonez al Apararii, Itsunori Onodera (S), 27 octombrie 2013. (TORU YAMANAKA / AFP / Getty Images)

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, urmează să prezinte o serie de reforme care să permită desfăşurarea armatei naţionale în afara graniţelor, pentru a participa la operaţiuni de menţinere a păcii sau pentru a interveni în sprijinul aliaţilor săi, relatează Agerpres.

Extinderea razei de acţiune a armatei nipone are loc la solicitarea coaliţiei conduse de premierul Shinzo Abe, membru al formaţiunii liberal-democrate, şi necesită o modificare a Constituţiei pacifiste formulate în 1947 prin implicarea Statelor Unite.

În prezent, nu există un cadru legal care să faciliteze mobilizarea Forţelor de Autoapărare (SDF) pentru operaţiuni în afara graniţelor, armata japoneză putând asigura doar securitatea teritoriului naţional.

Noile legislaţii privind extinderea razei de acţiune a armatei nipone include participarea în misiunile internaţionale şi sprijinirea aliaţilor săi, precum Statele Unite, în cazul unui conflict.

Japonia s-a confruntat, în ultimul an, cu o serie de presiuni din partea Chinei şi a Rusiei, disputând o serie de teritorii, precum Insulele Senkaku, cu ţările vecine.

Shinzo Abe a anunţat, încă din 2012, că va revizui articolul 9 din Constituţiei, care limitează armata japoneză la un rol de autoapărare.

O parte semnificativă din populaţia Japoniei, încă traumatizată de bombele nucleare lansate de Statele Unite la Hiroshima şi Nagasaki, este sceptică în privinţa creşterii în putere a SDF.

Săptămâna trecută Abe l-a prezentat oficial pe noul ministru al Apărării Gen Nakatani, un parlamentar cu o vastă experienţă militară. Nakatani favorizează abilitatea Japoniei de a răspunde proactiv la posibilele ameninţări de securitate, precum încălcările teritoriale comise de China în apele nipone din Marea Chinei de Est.