Navalni, lider al opoziţiei ruse, condamnat la 3 ani şi jumătate cu suspendare

Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013.
Alexei Navalny în Kirov, 16 octombrie 2013. (VASILY MAXIMOV/AFP/Getty Images)

Curtea Supremă rusă a decis, marţi, ca Alexei Navalni, unul dintre cei mai proeminenţi lideri ai opoziţiei din Rusia, să primească o sentinţă de 3 ani şi jumătate cu suspendare, într-un proces considerat de opoziţia rusă ca fiind unul politic, relatează Moscow Times.

Alexei Navalni a condus protestele în masă organizate împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, în urmă cu trei ani. În aceste condiţii, procesul de judecată intentat împotriva sa este considerat ca făcând parte dintr-o campanie de înăbuşire a dizidenţilor anti-Putin.

Fratele lui Navalni, Oleg, a primit o sentinţă de 3 ani şi jumătate de închisoare.

Cei doi fraţi sunt acuzaţi că au furat 30 de milioane de de ruble de la doua firme, incluzând o firmă afiliată companiei franceze Yves Rocher. Fraţii Navalni au negat acuzaţiile aduse de instanţa rusă.

Kremlinul neagă acuzaţiile potrivit cărora se foloseşte de instanţe pentru a persecuta oponenţii politici.

Navalni, arestat la domiciliu în primăvară din cauza unor presupuse implicări într-un alt caz penal, a declarat că acuzaţiile împotriva sa sunt motivate politic şi sunt menite să-i distrugă şansele la o carieră politică.

Iniţial, data la care instanţa trebuia să se pronunţe a fost stabilită pe 15 ianuarie. De asemenea, susţinătorii lui Navalni plănuiau să organizeze un protest în masă pe acea dată.

Peste 12.000 de persoane s-au mobilizat pe Facebook pentru a participa la marşul pro-Navalni, dar pagina acestora de Facebook a fost închisă pe 21 decembrie, la cererea Biroului General de Procuratură.

Măsurile autorităţilor ruse sunt considerată ca făcând parte din campania de reprimare a mişcărilor din opoziţie.

Organizatorii marşului pro-Navalni au reacţionat rapid la schimbarea datei de judecată şi au stabilit ca marşul să se desfăşoare marţi dimineaţă, în centrul Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe