Revoltele din Baltimore denotă brutalitatea poliţiei faţă de populaţia de culoare

Scene din timpul revoltelor din Baltimore.
Scene din timpul revoltelor din Baltimore. (Captură Foto)

Oraşul Baltimore a devenit o scenă de film marca Die Hard: soldaţii Gărzii Naţionale s-au răspândit pe străzile oraşului american, ofiţerii de poliţie echipaţi cu scuturi au blocat mai multe străzi şi pompierii au încercat să stingă cele peste 150 de incendii provocate de manifestanţii înfuriaţi de uciderea unui bărbat de culoare în custodia poliţiei.

Violenţele care au început luni după amiază în vestul oraşului Baltimore – la aproximativ 1,5 km distanţă de locul în care Freddie Gray a fost arestat şi urcat într-o dubă de poliţie la începutul acestei luni – s-au răspândit în cursul nopţii în estul oraşului, în cartierele apropiate de centrul oraşului şi în apropierea stadionului de baseball, susţine Fox News.

Situaţia de acum ne aduce aminte de violenţele declanşate de uciderea lui Michael Brown, un tânăr de culoare neînarmat care a fost împuşcat fatal în timpul unei confruntări cu un ofiţer de poliţie alb în Ferguson, Missouri, în vara lui 2014.

În cadrul revoltelor din Baltimore, cel puţin 15 ofiţeri au fost răniţi iar 6 dintre ei au rămas spitalizaţi luni seara, a declarat poliţia. Cel puţin 200 de oameni au fost arestaţi.

Manifestanţii au incendiat 144 de maşini şi 15 clădiri în mai multe cartiere, au jefuit un Mall şi mai multe magazine de băuturi, au aruncat cu pietre asupra poliţiştilor dotaţi cu echipamente antirevoltă, care au folosit sprayuri cu piper.

Procurorul general al SUA Loretta Lynch a declarat că în zilele următoare va trimite în oraş oficiali ai Departamentului de Justiţie.

Mai mult, începând de marţi, în oraşul Baltimore a fost impusă starea de asediu pentru o săptămână, între orele 10 p.m. şi 5 a.m.

General-maiorul Linda Singh, general adjutant al Gărzii Naţionale din Maryland, a declarat luni noaptea că aproximativ 5.000 de soldaţi vor fi prezenţi pe străzile din Baltimore pentru a patrula şi pentru a proteja proprietăţile. Singh a declarat că soldaţii vor acţiona la ordinele poliţiei din Baltimore.

Revoltele de luni au loc în mijlocul unei dezbateri naţionale legate de utilizarea forţei excesive de către poliţie. Dezbaterea a fost cauzată de o serie de incidente în care persoane de culoare au fost omorâte de poliţişti – de la moartea lui Brown în Ferguson la decesele lui Eric Garner în New York şi Walter Scott în North Charleston, Carolina de Sud.

Gray a fost un tânăr de culoare în vârstă de 25 de ani. Poliţia din Baltimore a refuzat să specifice rasele sau rasa celor şase poliţişti implicaţi în arestarea sa, aceştia fiind suspendaţi cu plată pe durata investigaţiilor.

Conform poliţiei, tânărul Gray a fost arestat în 12 aprilie după ce a fugit de oamenii legii. El a fost culcat la pământ, încătuşat şi urcat într-o dubă de poliţie, fără a i se oferi o centură de siguranţă. Poliţiştii i-au încătuşat şi picioarele după ce Gray s-a enervat în interiorul dubei.

Gray a cerut asistenţă medicală de mai multe înainte să fie urcat în maşina poliţiei, dar paramedicii nu au fost chemaţi decât după o călătorie de 30 de minute cu maşina.

Poliţiştii au recunoscut că tânărul ar fi trebuit să primească îngrijiri medicale la locul arestării, dar nu au oferit explicaţii asupra modului în care acesta a suferit o rană gravă la coloana vertebrală. Gray a murit în 19 aprilie.

Marţi dimineaţă, rezidenţii din cartierele unde au avut loc manifestaţiile au ieşit pe străzi pentru a face curăţenie, în timp ce soldaţii Gărzii Naţionale patrulau prin zonele periculoase.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe