SUA: Eric Holder interzice poliţiei să efectueze controale ale identităţii pe baza profilului rasial

Ministrul american al justiţiei  Eric Holder.
Ministrul american al justiţiei  Eric Holder. (Mark Wilson / Getty Images)

Poliţiştii americani nu vor mai avea voie să efectueze controale ale identităţii pe baza profilului rasial, după o serie de incidente mortale care provoacă şi în prezent manifestaţii, potrivit unei reforme prezentate luni de ministrul justiţiei în exerciţiu, Eric Holder, relatează AFP.

Eric Holder a anunţat o extindere a interdicţiei impuse poliţiştilor de a controla identitatea sau de a aresta o persoană în funcţie de rasă, etnie, cetăţenie, religie, sex şi orientare sexuală, cu excepţia controlului la graniţe sau a unei ameninţări pentru securitatea naţională.

În timpul mandatului primului preşedinte de culoare din istoria SUA, Eric Holder, el însuşi de culoare, a promis să acţioneze după o serie de recente incidente rămase nesancţionate, în care au fost ucişi bărbaţi de culoare de către poliţişti albi la Ferguson (Missouri), New York, Cleveland (Ohio) sau, mai recent, în Phoenix (Arizona).

Manifestaţii violente au avut loc duminică seara, pentru a doua noapte consecutiv în California, în apropiere de Los Angeles, în timp ce la New York au avut loc proteste pentru a cincea noapte.

Preşedintele american Barack Obama le-a cerut luni tinerilor 'să fie perseverenţi' în lupta împotriva rasismului, care va ignore timp. 'Această problemă nu poate fi rezolvată de pe o zi pe alta. Este un lucru profund înrădăcinat în societatea noastră, profund înrădăcinat în istoria noastră', a declarat Obama într-un interviu pentru postul de televiziune Black Entertainement Television (BET), ce se adresează mai ales unui public afroamerican.

'Controlul pe baza profilului rasial de către forţele de ordine este nu numai nepotrivit, ci o măsură profund ineficientă şi greşită deoarece ne iroseşte resursele preţioase şi subminează încrederea populaţiei', a subliniat de asemenea Eric Holder.

'Cu această nouă etapă, facem un pas major şi important spre o poliţie eficientă', a adăugat ministrul în exerciţiu, care urmează să părăsească postul în câteva săptămâni.

Totuşi, noile criterii nu se vor aplica la controlul la frontieră, când sunt verificate identitatea sau bagajele pe aeroporturi, o sarcină a altui departament, cel al Securităţii Interne.

Criteriile se aplică tuturor poliţiştilor, federali sau locali, cu condiţia să acţioneze în cadrul unei operaţiuni federale. În schimb, ele nu sunt valabile pentru alte categorii de personal federal decât forţele de ordine, cum ar fi cele din armată, servicii de informaţii sau diplomaţie. Oficialul american a adăugat că acest nou dispozitiv va întări într-o manieră semnificativă apărarea drepturilor civice ale americanilor, dincolo de cerinţele Constituţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe