În preajma sărbătorilor, în SUA au loc proteste împotriva brutalităţii poliţiei americane


Manifestanţii mărşăluiesc în Milwaukee împotriva decizie de a nu-l acuzat pe ofiţerul de poliţie care l-a omorât pe bărbatul de culoare Dontre Hamilton.
Manifestanţii mărşăluiesc în Milwaukee împotriva decizie de a nu-l acuzat pe ofiţerul de poliţie care l-a omorât pe bărbatul de culoare Dontre Hamilton. (Captură Foto)

Cetăţenii americani au ieşit marţi pe străzile oraşului Milwaukee cerânând să se facă dreptate, după ce procurorii au refuzat să acuze un ofiţer de poliţie care a împuşcat fatal un bărbat de culoare cu probleme mentale în urmă cu 8 luni.

Manifestaţiile au început după ce procurorul districtual John Chisholm a decis luni să nu formuleze acuzaţii împotriva fostului ofiţer de poliţie Christopher Manney, susţinând că acesta l-a ucis pe Dontre Hamilton în legitimă apărare.

Manney l-a împuşcat pe Hamilton (31 de ani), de 14 ori după ce a răspuns unui apel care anunţa că un bărbat dormea într-un parc din centrul oraşului. Familia acestuia a declarat că Hamilton suferea de schizofrenie.

Şeful poliţiei Edward Flynn l-a concediat pe Manney în luna octombrie, spunând că acesta a ignorat politica departamentului şi l-a tratat pe Hamilton ca pe un criminal, percheziţionându-l.

Manifestanţii s-au adunat în parcul central marţi seara, afişând pancarte pe care erau scrise mesaje precum “Dreptate pentru Dontre”.

Apoi ei au mărşăluit pe străzi către Bradley Center, unde au înconjurat intrarea principală şi au blocat fanii să ajungă la un meci al echipei de baschet Milwaukee Bucks.

Alţi manifestanţi au organizat un scurt protest de tip “die-in”, aşezându-se pe jos în faţa unui mall de cumpărături aglomerat în Wauwatosa, o suburbie a oraşului Milwaukee.

Tot marţi, o coaliţie naţională de activişti a anunţat că se va organiza o demonstraţie în masă în New York în ajunul Crăciunului.

Primarul oraşului New York City, Bill de Blasio, a cerut încetarea protestelor după ce doi poliţişti ai NYPD au fost ucişi duminică de un bărbat cu probleme mentale.

Manifestanţii au sfidat apelul şi au mărşăluit pe 5th Avenue, unul dintre cele mai aglomerate bulevarde din New York, afişând pancarte pe care era scris “Închideţi-i pe poliţiştii ucigaşi”.

“Nu au niciun drept să ne ceară să oprim protestele şi să nu ne exprimăm părerile. Vocile noastre trebuie să fie auzite”, a declarat Carl Dix, cofondator al Stop Mass Incarceration Network, în faţa primăriei din New York. “Noi vom protesta atâta timp cât au loc aceste crime comise de poliţie, cât timp sistemul penal refuză să îi acuze şi să îi condamne pe oricare dintre aceşti poliţişti ucigaşi.”

Grupul a făcut apel să se organizeze mai multe proteste în Times Square, unde în mod tradiţional mii de oameni se adună în Ajunul Crăciunului.

Statele Unite au fost scena unor numeroase proteste împotriva brutalităţii poliţiei după ce un mare juriu New York City a decis să nu îl pună sub acuzare pe ofiţerul Daniel Pantaleo care l-a omorât prin ştrangulare pe Eric Garner în NYC, la două săptămâni după ce marele juriu din oraşul Ferguson din Missouri a decis să nu îl acuze pe fostul ofiţer de poliţie Darren Wilson care l-a împuşcat fatal pe Michael Brown.

Aceste două cazuri, alături de moartea unui băiat de culoare de 12 ani, care a fost ucis de ofiţerii de poliţie din Ohio în timp ce acesta se juca cu un pistol de jucărie, au declanşat furia cetăţenilor americani pe întreg cuprinsul ţării şi au evidenţiat relaţiile tensionate dintre forţele de ordine şi afro-americani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe