Noi ciocniri între forţele de ordine şi manifestanţii din California


Un manifestant afişează un steag american în timpul unui marş în Berkeley, California, împotriva deciziei marelui juriu din New York de a nu acuza un ofiţer de poliţie implicat în uciderea lui Eric Garner, 7 decembrie 2014.
Un manifestant afişează un steag american în timpul unui marş în Berkeley, California, împotriva deciziei marelui juriu din New York de a nu acuza un ofiţer de poliţie implicat în uciderea lui Eric Garner, 7 decembrie 2014. (Captură Foto)

În nordul Californiei, manifestaţiile au continuat după moartea unui bărbat de culoare ştrangulat de un ofiţer de poliţie din New York (NYPD). Mulţimea de oameni furioşi a aruncat cu pietre şi diverse obiecte în poliţişti, care au fost nevoiţi să răspundă cu forţa în a doua noapte de ciocniri violente.

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene după ce au fost atacaţi duminică noaptea cu ceea ce ei au descris ca fiind “explozibili”, dar şi cu pietre. Ei au primit ordinul de a alunga manifestanţii răspândiţi pe străzi în două locaţii din oraşul Berkeley, statul California.

Câteva maşini de poliţie au fost vandalizate iar forţele de ordine au făcut câteva arestări din rândul celor peste 500 de manifestanţi.

În tulburările create, câteva magazine au fost jefuite iar poliţia a declarat că un demonstrant care a încercat totuşi să împiedice un jaf a fost atacat.

Pe Twitter, unii manifestanţi au declarat că poliţiştii au folosit gloanţe de cauciuc, lucru care nu a putut fi confirmat imediat de presa locală.

Context

Manifestanţii au demonstrat zilnic în câteva oraşe americane după ce un mare juriu a decis săptămâna trecută să nu îl acuze pe Daniel Pantaleo, ofiţerul de poliţie alb responsabil de moartea lui Eric Garner în Staten Island, New York, în luna iulie. Garner a fost oprit de poliţie pentru că vindea ilegal ţigări pe stradă.

Marele juriu a luat acea decizie în ciuda faptului că înregistrarea video a incidentului, realizată de un trecător, arată ceea ce mulţi au considerat a fi o utilizare excesivă a forţei din partea poliţiei. Înregistrarea video a fost postată pe Internet, devenind virală în această vară.

Departamentul american de Justiţie a demarat o investigaţie federală asupra unor “posibile încălcări ale drepturilor civile” în cazul ştrangulării lui Garner.

Înaintea ciocnirilor de duminică seara, câteva sute de manifestanţi au mărşăluit prin centrul oraşului Berkeley, după ce iniţial s-au adunat în campusul Universităţii din California.

Uciderea lui Garner şi a lui Michael Brown, un tânăr de culoare, neînarmat, în Ferguson, Missouri, a scos în evidenţă relaţiile tensionate dintre poliţie şi comunitatea de culoare, declanşând o dezbatere naţională cu privire la relaţiile rasiale din Statele Unite.

New York-ul a fost mai liniştit în weekend, dar oraşele de pe coasta de vest s-au pregătit pentru a preveni apariţia situaţiilor problematice după ciocnirile violente de sâmbătă din Berkeley şi Seattle.

În Chicago, manifestanţii afiliaţi bisericii au mărşăluit prin oraş, afişând pancarte şi scandând lozinci precum “Nu pot respira” şi “Mâinile sus, nu trageţi!”, în timp ce manifestanţii din Miami au blocat o porţiune a Autostrăzii 195 duminică după amiază.

Ca răspuns la nemulţumirea publică, primarul New York-ului, Bill de Blasio, şi şeful NYP, Bill Bratton, au anunţat că ofiţerii de poliţie s-au pregătit masiv pentru a întări şi îmbunătăţi relaţia dintre organele legii şi comunităţile pe care acestea le servesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe