Raportul Comisiei privind devalizarea sistemului bancar, prezentat deputaţilor. Doi viceguvernatori ai Băncii Naţionale ar putea fi demişi

Procuraturii Generale a RM i se solicită intensificarea colaborării cu serviciile speciale ale altor ţări în vederea investigării fraudei bancare şi recuperării mijloacelor sustrase, se arată în concluziile Raportului deputaţilor.
Alexandr Slusari prezintă Parlamentului raportul privind devalizarea sistemului bancar moldovenesc
Alexandr Slusari prezintă Parlamentului raportul privind devalizarea sistemului bancar moldovenesc (parlament.md)

Parlamentul de la Chişinău a luat act de raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova şi investigării fraudei bancare, o hotărâre în acest sens fiind adoptată, joi, 17 octombrie, în cadrul şedinţei în plen a Legislativului.

Potrivit hotărârii, preşedintelui Parlamentului i se propune constatarea circumstanţelor ce ar permite iniţierea procedurii de revocare din funcţie a viceguvernatorilor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) Ion Sturzu şi Aureliu Cincilei.

Guvernul şi Banca Naţională a Moldovei (BNM), în termen de 60 de zile, vor examina oportunitatea desecretizării şi publicării tuturor materialelor legate de devalizarea sistemului bancar, în măsura în care acest fapt nu va prejudicia mersul anchetei, precum şi revizuirea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat. De asemenea, Guvernul şi BNM urmează să iniţieze semnarea acordurilor cu toate ţările-zonele offshore privind schimbul de informaţii fiscale.

Ministerul Finanţelor, în termen de 90 de zile, va organiza un audit privind legalitatea, inclusiv modalitatea, repartizării mijloacelor financiare acordate în calitate de credite de urgenţă de către BNM pentru ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” şi ”Unibank” în perioada anilor 2014-2015.

Procuraturii Generale i se solicită examinarea cauzei stagnării admise de către Procuratura Anticorupţie în perioada 2015-2019 în procedurile de investigare a procesului de devalizare a sistemului bancar; intensificarea colaborării cu serviciile speciale ale altor ţări în vederea investigării fraudei bancare şi recuperării mijloacelor sustrase, în special, cu FBI; prezentarea Parlamentului, în termen de 30 de zile, a unui raport privind devalizarea sistemului bancar.

Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova şi investigării fraudei bancare a fost constituită de Parlament la 10 iunie 2019, având în componenţa sa cinci membri, inclusiv preşedintele Comisiei Alexandru Slusari.

Scopul Comisiei a fost aprecierea politică a acţiunilor/inacţiunilor politicienilor şi demnitarilor de stat abilitaţi cu atribuţii legale în domeniul financiar-bancar, care au favorizat demararea, organizarea şi realizarea procesului de devalizare a sistemului bancar în perioada anilor 2011-2015.

Raportul Comisiei are 55 de pagini şi urmează a fi remis Guvernului, Băncii Naţionale a Moldovei, Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie şi Serviciului de Informaţii şi Securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe