Negocieri economice cu Beijingul. Slusari: Acordul cu China este inutil şi păgubos pentru R. Moldova

În pofida scenariilor optimiste ale autorităţilor RM privind majorarea exporturilor în China şi a creşterii economice, acestea nu sunt susţinute de calcule empirice, procesul de negociere a Acordului fiind unul lacunar, constată Expert Grup.
Pavel Filip la întâlnire cu reprezentanţii Chinei, 03.04.2019
Pavel Filip la întâlnire cu reprezentanţii Chinei, 03.04.2019 (gov.md)

Premierul moldovean Pavel Filip susţine că odată cu semnarea Acordului de liber schimb dintre Republica Moldova şi China, turaţiile legăturilor economice dintre cele două ţări vor spori, iar produsele moldoveneşti vor deveni competitive pe piaţa chineză.

În cadrul Forumului de afaceri Moldova-China, care are loc la Chişinău în perioada 2-4 aprilie, Pavel Filip a invitat oamenii de afaceri chinezi să investească în Moldova şi să beneficieze de avantajele oferite de Acordurile de liber schimb pe care le are ţara cu UE, Turcia şi CSI.

Premierul a mai vorbit despre acţiunile executivului pentru facilitarea obţinerii vizelor de către cetăţenii chinezi menţionând că, în perioada 21-28 aprilie, o delegaţie a Consiliului Economic pe lângă prim-ministru va întreprinde o vizită în China pentru a prelua „cele mai bune practici de la structura similară chineză”.

Moldova şi China sunt la cea de-a patra rundă de negocieri pe marginea Acordului. În prezent, în Republica Moldova activează 86 de companii cu investiţii chineze.

Economiştii de la Expert-Grup cred că în pofida scenariilor optimiste expuse de autorităţile moldovene şi a estimărilor de majorare a exporturilor şi a creşterii economice, acestea nu sunt susţinute de calcule empirice (cel puţin făcute publice), iar procesul de negociere a Acordului cu China este unul mai curând lacunar.

Anterior, deputatul Blocului ACUM, Alexandr Slusari, a ţinut să atenţioneze că reprezentanţii Ministerului Economiei şi Infrastructurii care vor semna Acordul de liber schimb cu China, vor comite o crimă economică împotriva intereselor producătorilor autohtoni. Funcţionari ai ministerului şi ai Serviciului Vamal aduc argumente plauzibile că Acordul este inutil şi păgubos pentru R. Moldova.

Politicianul a mai notat că în 2017 R. Moldova a exportat în China mărfuri în valoare de circa 19 milioane de dolari, iar importul a constituit peste 505 milioane dolari. „Avem cel mai mare deficit comercial cu această ţară. Minus aproape 486 milioane de dolari!”