Parlamentul cere urmărirea penală a lui Leancă, Drăguţan, Candu şi Arapu în cazul devalizării sistemului bancar

Parlamentul Republicii Moldova
Parlamentul Republicii Moldova (Epoch Times România)

Comisia parlamentară de anchetă privind elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar moldovenesc a solicitat Procuraturii Republicii Moldova începerea urmăririi penale pentru neglijenţă a lui Iurie Leancă, Dorin Drăguţan, Adrian Candu şi Anatol Arapu.

Preşedintele Comisiei, deputatul Alexandr Slusari, susţine că după ce Guvernul Republicii Moldova a decis acordarea garanţiilor de stat pentru creditele de urgenţă acordate de Banca Naţională a Moldovei în valoare de 9,5 miliarde de lei, Banca de Economii, Unibank şi Banca Socială au activat în continuare fără a dispune de o administrare specială de stat şi astfel au avut posibilitatea să sustragă sume colosale de bani din sistemul bancar.

„Conducerea Guvernului şi a Băncii Naţionale au acţionat în acea perioadă cel puţin cu neglijenţă crasă în serviciu, neasigurând imediat după acordarea garanţilor de stat, control asupra celor trei bănci”, a adăugat parlamentarul, reamintind că garanţiile de stat au fost transformate ulterior în datorie de stat şi pusă pe umerii cetăţenilor cu o dobândă de 5 %.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe