Alexandr Slusari: Producătorii din R. Moldova, lipsiţi de sprijin în faţa importului invaziv al produselor din Ucraina

Alexandr Slusari, deputat al blocului ACUM
Alexandr Slusari, deputat al blocului ACUM (facebook.com/Platforma DA)

Vicepreşedintele Parlamentului moldovean Alexandr Slusari constată „cu mare îngrijorare” creşterea invazivă a importului produselor agroalimentare din Ucraina în detrimentul producătorului autohton.

Potrivit acestuia, în primele patru luni ale anului 2019 a crescut importul din Ucraina comparativ cu perioada similară din 2017: la carne de pasăre - de două ori; la lapte şi smântână din lapte neconcentrat - aproape de patru ori şi la îngheţată - cu 75 %. Importul sucurilor a crescut în patru ani de aproape trei ori. De la 16 la 44 milioane de litri anual.

„În supermarketuri tot mai puţin se vând bomboanele moldoveneşti, iar rafturile sunt ocupate de dulciuri din ţara vecină. Este alarmant ceea ce se întâmplă. După fiecare producător autohton sunt locuri de muncă pentru cetăţenii noştri, care foarte puţini au mai rămas în Moldova”, a adăugat deputatul blocului ACUM.

În concluzie, Slusari atenţionează că acţiunile de protejare a producătorilor autohtoni sunt în întârziere, menţionând necesitatea remedierii situaţiei cât mai urgent. „Nu mai merge aşa ceva! Vom folosi toate metodele admisibile de normele Organizaţiei Mondiale de Comerţ pentru a sprijini producătorul autohton.”