Raport: Parlamentarul englez Aidan Burley nu este antisemit, chiar dacă a participat la o petrecere cu tematică nazistă

Flori Mladin
23.01.2014

Partidul Conservator din Marea Britanie a conchis într-un raport publicat miercuri că parlamentarul Aidan Burley nu a avut un comportament antisemit cu toate că a participat la o petrecere cu tematică nazistă în anul 2011 în Alpii francezi, ci a acţionat în mod "stupid şi jignitor", informează cotidianul „The Guardian”.

Încă înainte ca Partidul Conservator să publice raportul, au fost voci care au cerut premierului Cameron îndepărtarea lui Burley din poziţia sa de parlamentar. Însă, tânărul parlamentar este susţinut de şeful cabinetului de la Londra, iar concluzia raportului îi este favorabilă în momentul de faţă.

Deputatul conservator Aidan Burley a fost subiectul criticilor în mass media când s-a descoperit că a participat la o petrecere a burlacilor cu tematică nazistă, organizată cu ocazia căsătoriei prietenului său, Mark Fournier.

Fournier a fost condamnat marţi de justiţia franceză să plătească o amendă de 1.500 de euro pentru port de uniformă şi însemne naziste într-un restaurant din staţiunea Val Thorens, în Savoie din sud-estul Franţei.

Aidan Burley nu a fost anchetat de justiţie cu toate că i-a procurat uniforma prietenului său. "Nu există complicitate în materie de contravenţie", a explicat marţi Parchetul din Albertville.

Din raportul final al Partidului Conservator se trage concluzia că „nu a existat motivaţie politică” în ce priveşte alegerea tematicii petrecerii, Burley nefiind considerat rasist sau antisemit, ci doar o atitudine „stupidă şi jignitoare”.
La cererea formaţiunii sale politice, parlamentarul Aidan Burley va face o vizită la lagărul de concentrare de la Auschwitz, relatează AFP.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor